Historisk arkiv

Hvorfor en høring av ungdomsråd?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Under finner du informasjon om høringen og om ny kommunelov, som har regler som gjelder for ungdomsråd.

For å gjøre spørsmålene og svarene under kortere og enklere, vises det kun til ungdomsråd, men tilsvarende vil også gjelde for annet medvirkningsorgan for ungdom.

Høringsfristen var 12. april 2019.
Det er utarbeidet en veileder for ungdomsråd (lenke til Bufdir).

Ungdommer samlet rundt et nettbrett
Foto: Colourbox

Forslag til hvilke regler som skal gjelde for ungdomsråd er nå på høring. Ungdomsråd bidrar til å sikre medvirkning for ungdom i kommuner og fylkeskommuner. Denne høringen er derfor spesielt relevant for barn og unge i kommuner og fylkeskommuner.

Ny kommunelov er bestemt av Stortinget. Stortinget er det øverste folkevalgte organet i Norge, og i Grunnloven er det fastsatt at Stortinget har i oppgave å bestemme lover. Ny kommunelov inneholder regler som gjelder for alle kommuner og fylkeskommuner og all virksomheten som kommunen driver, både rettigheter og plikter. Ny kommunelov inneholder blant annet regler for hvordan kommunen skal organiseres og hvordan kommunen skal styres.

En forskrift er generelle bestemmelser fastsatt av et forvaltningsorgan. I likhet med en lov, inneholder også en forskrift som regel både rettigheter og plikter. I ny kommunelov står det at departementet kan gi forskrift om oppgaver, organisering og saksbehandling for eldreråd, råd for personer med funksjonsnedsettelse og ungdomsråd eller annet medvirkningsorgan for ungdom. Hovedreglene som ungdomsråd er dermed gitt i kommuneloven, men det er gitt mulighet til å gi utfyllende regler i forskrift. Rammene for hvilke regler forskriften kan inneholde er dermed bestemt av Stortinget i ny kommunelov. Forskriften må ikke være i strid med ny kommunelov eller andre lover.

En veileder gir oversikt over hvilke regler som gjelder. En veileder om ungdomsråd vil dermed inneholde en oversikt over hvilke regler i lov og forskrift som gjelder for ungdomsrådene. I tillegg kan veilederen inneholde praktisk informasjon og gode eksempler. Poenget med en veileder er at den skal være enklere å finne frem i, enn å måtte lete i ulike lover og forskrifter for å finne ut av hvilke regler som gjelder.

Du kan blant annet finne både lover og forskrifter på nettsiden Lovdata.no. På denne nettsiden kan du søke opp den loven eller forskriften du har lyst til å lese. Her finner du også lover som er vedtatt av Stortinget, men som ennå ikke har trådt i kraft, f.eks. ny kommunelov: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2018-06-22-83/

Etter de reglene som gjelder i dag – er det ikke plikt for kommuner og fylkeskommuner til å opprette ungdomsråd for ungdom.

Stortinget vedtok ny kommunelov i juni 2018. Ny kommunelov er dermed vedtatt, men har ennå ikke trådt i kraft. Det vil si at Stortinget har bestemt reglene i loven, men at loven ikke gjelder ennå. Planen er at reglene om ungdomsråd i ny kommunelov skal gjelde fra høsten 2019, slik at nye regler er på plass til kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019.

I ny kommunelov har Stortinget bestemt flere regler for ungdomsråd. De reglene som står i ny kommunelov er allerede bestemt av Stortinget, og er dermed ikke på høring nå. Når du skal gi innspill på forslaget til forskrift som nå er på høring, kan det være en fordel å ha oversikt over hva Stortinget allerede har bestemt i ny kommunelov.

Det er en rekke bestemmelser i ny kommunelov som gjelder for ungdomsråd. Ungdomsrådet er regnet som et annet kommunalt organ, i ny kommunelov er det bestemt at regler for folkevalgte organer også skal gjelde for andre kommunale organer. Bestemmelser i ny kommunelov som gjelder for folkevalgte organer, gjelder dermed også for ungdomsråd. Siden medlemmene til ungdomsrådet skal velges av kommunestyret eller fylkestinget, betyr det at medlemmene er regnet som folkevalgte. Bestemmelsene i den nye kommuneloven som gjelder for folkevalgte vil dermed også gjelde for medlemmene i ungdomsrådet.

Under er en oversikt over noen av de mest sentrale bestemmelsene i ny kommunelov som gjelder for ungdomsråd. I hvert punkt står det hvor i ny kommunelov reglene i oversikten under står, enten kapittelet eller paragraf. Hvis du vil lese den nye kommuneloven, er den tilgjengelig her: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2018-06-22-83/ 

Kort oversikt over noen av de mest sentrale bestemmelsene om ungdomsråd i ny kommunelov:

  • Plikt til å opprette ungdomsråd: Kommunestyret og fylkestinget skal selv velge et ungdomsråd (§ 5-12 første ledd).
  • Rådgivende organ med rett til å uttale seg: Ungdomsrådet er rådgivende organ for kommunen eller fylkeskommunen og har rett til å uttale seg i saker som gjelder ungdom (§ 5-12 fjerde ledd).
  • Valgperiode: Ungdomsrådet skal ha en valgperiode på inntil to år (§ 5-12 tredje ledd).
  • Aldersgrense: Medlemmene i ungdomsrådet skal på valgtidspunktet ikke ha fylt 19 år (§ 5-12 tredje ledd).
  • Valg av medlemmer: Flere av bestemmelsene om hvordan medlemmer skal velges i kapittel 7 gjelder for valg av medlemmer til ungdomsrådet. For eksempel gjelder krav til kjønnsrepresentasjon - hvis rådet skal bestå av minst fire medlemmer, skal hvert kjønn være representert i organet med minst 40 prosent. Skal rådet bestå av tre eller færre medlemmer, skal begge kjønn være representert.
  • Rettigheter og plikter for medlemmene: Flere av bestemmelsene i kapittel 8 om rettigheter og plikter, gjelder for medlemmene i ungdomsrådet. For eksempel krav på godtgjøring for sitt arbeid.Det er kommunestyret eller fylkestinget som gir forskrift om slik godtgjøring.
  • Saksbehandlingsregler: Flere av bestemmelsene om saksbehandlingsregler i kapittel 11 gjelder. For eksempel at rådet skal behandle saker i møter, det skal føres møtebok og at utgangspunktet er at møtene i rådet skal være åpne.