Historisk arkiv

Nytt verktøy for høring av innbyggerne i kommunereformen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har fått laget en innbyggerundersøkelse til bruk ved kommunesammenslåing. – Med dette verktøyet kan kommunene høre hva som er viktig for innbyggerne i arbeidet med kommunereformen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

God informasjon, involvering og høring av innbyggernes synspunkter er viktig i kommunereformen. Dette kan skje på ulike måter, for eksempel ved folkefolkemøter, folkeavstemming, eller ved å gjennomføre en innbyggerundersøkelse.

- Kommunereformen handler om hvordan vi kan skape bedre velferdstjenester, og da er det viktig å involvere innbyggerne, sier Sanner.

Departementet har fått utarbeidet en innbyggerundersøkelse som blant annet inneholder spørsmål om sammenslåingsalternativer og hva som er viktig for innbyggerne i refomarbeidet. Undersøkelsen spør direkte om tjenestene kommunen har og hvordan disse vil påvirkes av kommunesammenslåing. Opplegget må tilpasses lokale forhold, og kommunene kan selv legge til spørsmål knyttet til lokale behov.

- Dette vil gi kommunestyrene et bedre beslutningsgrunnlag enn det som er mulig i en rådgivende folkeavstemning, sier Sanner. Han påpeker at dette gjør det mulig for kommunene å spørre hva innbyggerne mener om velferdstjenester som skoler, barnehager og sykehjem.

For å gjøre det enkelt for kommunene å gjennomføre innbyggerhøringer, vil departementet inngå rammeavtaler med et utvalg selskap, som kan utføre innbyggerhøringen for kommuner som ønsker det.

Alle kommuner som går gjennom reformprosessen og gjør kommunestyrevedtak innen 2016, får utbetalt 100 000 kroner som støtte til informasjon og folkehøring. Kommunene bør høre innbyggernes synspunkt før de slår seg sammen, og kommunene kan selv velge hvordan de ønsker å gjøre dette.

- Vi anbefaler innbyggerundersøkelsen, fordi den gjør det mulig å spørre innbyggerne om mer enn ja eller nei til sammenslåing, men også om hva de tenker om velferdstilbudet. Men dette er opp til kommunene selv å velge, sier Sanner.

Innbyggerundersøkelsen: Høring av innbyggerne ved kommunesammenslåing - Gjennomføring av opinionsundersøkelse (pdf)

Se også:

 

Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00