Ny INTERPOL-rapport om kulturarvkriminalitet og ulovlig handel
Dato: 27.10.2021 | Kultur- og likestillingsdepartementet
En av INTERPOLs oppgaver er å følge med på utviklingen i internasjonal kriminalitet. Basert på data fra 72 (av totalt 194) medlemsland har de i en fersk rapport fra september 2021 utarbeidet en oversikt over innsamlet data som viser noen utviklingstrender når det gjelder plyndring og annen kulturarvkriminalitet, ulovlig handel og handelsveier.

INTERPOL-rapporten "Assessing Crimes against Cultural Property 2020" (sept 2021) (.pdf)
Rapporten slår fast at alle land i verden er berørt av kulturarvkriminalitet på den ene eller andre måten, men at ikke alle land erkjenner problemene, eller har samme virkelighetsforståelse. Mange land er heller ikke i stand til å bidra med datamateriale fordi de mangler dedikerte politiressurser, et adekvat regelverk, eller et administrativt apparat for oppfølging.
INTERPOL bidrar med viktige verktøy i arbeidet for å hindre ulovlig handel med kulturgjenstander: Databasen over stjålne kunst- og kulturgjenstander inneholder 52 000 gjenstander fra 134 land. Den nyutviklede mobil-app'en Object ID for søk i databasen er tilgjengelig for alle som måtte ha behov. Et minimum aktsomhetskrav for alle som driver med kjøp og salg av kunst- og kulturgjenstander er å sjekke disse mot INTERPOLs Stolen Work of Art-database.
