Antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens en global trussel mot folkehelsen. Når bakterier blir resistente mot antibiotika mister medisinen effekt, og det blir vanskeligere å behandle sykdommer. Et høyt forbruk av antibiotika øker forekomsten av resistente bakterier. Derfor arbeider regjeringen for å redusere antibiotikabruken hos mennesker og dyr.

NRF-ku. Lyngen i Troms.

Om antibiotikabruk i norsk landbruk

Norge utmerker seg blant landene som bruker minst antibiotika i husdyrproduksjonen. Undersøkelser viser også at forekomsten av antibiotikaresistente bakterier i norsk mat og i norsk husdyrhold også er lav.

Forskning - Antibiotika

Norge tar en global lederrolle

Regjeringen har satt tydelige mål for å redusere bruken av antibiotika, og Norge er en pådriver i arbeidet med å kutte antibiotikabruken globalt.

Aktuelt nå

Veterinærinstituttet forsker på antibiotikaresistente bakterier.

Lav forekomst av resistente bakterier i landbruket og i norsk mat

19.09.2019: Bruken av antibiotika i norske husdyrhold fortsetter å synke, og det er få funn av resistente bakterier i mat og dyr i Norge. Dette viser resultatene for 2018 av Norsk overvåkingsprogram for antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler (Norm-Vet). Veterinærinstituttet har gjennomført denne overvåkingen på oppdrag fra Mattilsynet i 19 år.

Norsk-kinesisk avtale

Norsk-kinesisk avtale om handel og mattrygghet

21.05.2019: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad har i dag undertegnet en samarbeidsavtale om dyrehelse og import og eksport av trygg mat med den kinesiske tollministeren Ni Yuefeng. Bollestad ble også invitert på gjenvisitt til Kina senere i år.

Til toppen