Nyheter om Svalbard Globale frøhvelv

Viser 1-20 av 21 treff.

 • Nye frø fra Syria til Svalbard Globale frøhvelv

  27.02.2017 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  For første gang er det sendt frø som er tatt ut av sikkerhetslageret tilbake til frøhvelvet på Svalbard. Det internasjonale forskningsenteret ICARDA, som tidligere opererte fra Aleppo i Syria, sender nå tilbake frø som er oppformert etter at de måtte hente tilbake sitt frø fra Svalbard høsten 2015.

 • Truede orkideer fra Myanmar til Svalbard

  22.02.2017 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Landbruks- og matminister Jon Georg Dale mottok i dag en samling med frøprøver av 230 truede orkidesorter fra Myanmars miljøvernminister Ohn Winn. Frøene skal bevares for fremtiden i Svalbard Globale frøhvelv.

 • Avlyser reise til Svalbard

  21.02.2017 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Med bakgrunn i den uavklarte situasjonen i Longyearbyen etter skredet i dag, har Landbruks- og matdepartementet i samråd med Sysselmannen på Svalbard valgt å avlyse statsråd Jon Georg Dales reise til Svalbard 22. og 23. februar.

 • Svalbard Globale frøhvelv: Tekniske utbedringer

  19.10.2016 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Denne høsten gjennomfører Statsbygg utbedringstiltak knyttet til Svalbard Globale frøhvelv. Hvelvet har vært i drift i over åtte år og gjennom denne perioden har man fått større forståelse for konstruksjonen, fjellet og miljøet rundt.

 • Første deponering av frø fra Singapore

  18.10.2016 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Med overleveringen av frøposer med ris til landbruks- og matminister Jon Georg Dale, ble Temasek Life Sciences Laboratory (TLL) fra Singapore den 70. institusjonen som deponerer frø i Svalbard Globale frøhvelv. Frøsermonien fant sted under Singapores statsbesøk til Norge.

 • Ny direktør i NordGen

  15.07.2016 Nyheit Landbruks- og matdepartementet

  Nordisk ministerråd har ansatt Lise Lykke Steffensen som ny direktør for NordGen (Nordisk Genressurssenter). Hun tiltrer 15. september og overtar etter Arni Bragason som slutter etter nesten seks år i stillingen.

 • Langreiste frø lagt i frøhvelvet på Svalbard

  24.06.2016 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Margot Forde Germplasm Centre er en av to nye genbanker som tidligere denne måneden sendte inn sin første frøsending til Svalbard Globale Frøhvelv. Lederen for genbanken, Kioumars Ghamkar, reiste selv til Svalbard for å se til at 726 frøprøver av til sammen 92 ulike arter kom på rett plass.

 • Norge bidrar til Plantetraktatens fond

  02.02.2016 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Norge utbetaler i disse dager nærmere 800 000 kroner til Den internasjonale plantetraktatens fond for fordelsdeling. Dette tilsvarer 0,1 prosent av verdien av såvarer og plantemateriale omsatt i jordbruket i Norge i 2015. Bidraget er et årlig håndslag fra norsk jordbruk til bønder i utviklingsland som bevarer plantemangfold.

 • Ny film om Svalbard Globale frøhvelv

  01.02.2016 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  I permafrosten, 1300 kilometer nord for polarsirkelen, ligger verdens største sikkerhetslager for frø. Nå kan du se og høre historien om Svalbard Globale frøhvelv i en ny film som er laget på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

 • 10000 nye frøprøver i hvelvet i oktober

  27.10.2015 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Fem genbanker og forskningssentre på fire kontinenter deponerte frø til årets femte og siste åpning av Svalbard Globale frøhvelv. Til sammen ble 10060 nye frøprøver tatt inn i hvelvet, fra genbanker i Asia, Afrika, Sør-Amerika og Europa.

 • Svalbard Globale Frøhvelv returnerer frø til genbank i Syria

  14.10.2015 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  128 kasser med totalt 38 000 frøslag fra ICARDA, den internasjonale genbanken i Syria, ble returnert fra Svalbard Globale frøhvelv i september 2015 etter anmodning fra ICARDA, og skal nå såes i genbankens forskningsstasjoner i Libanon og Marokko. Frøene vil oppformeres umiddelbart slik at nye ferske frø kan disponeres av bønder, forskere og foredlere. Etter planen skal en liten andel returneres til Svalbard for ny langtidslagring i frøhvelvet. Dette er første gang en genbank har tatt ut frø fra frøhvelvet.

 • EU-kommissær for helse og mattrygghet har besøkt Svalbard

  23.09.2015 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og helse- og omsorgsminister Bent Høie har besøkt Svalbard med EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis.

 • Tsjekkiske frø deponert i Svalbard Globale frøhvelv

  23.09.2015 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og EUs kommisær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis var tilstede da tsjekkiske frø fikk plass i Svalbard Globale frøhvelv.

 • Potetfrø til Svalbard Globale frøhvelv

  28.08.2015 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Delegasjoner fra Peru og fra Costa Rica deponerte denne uken potetfrø i Svalbard Globale frøhvelv. Statssekretær Blåfjelldal deltok ved frødeponiet sammen med blant andre landbruksminister i Costa Rica Arauz Cavallini og generaldirektør i FAO José Graziano da Silva.

 • Status for Svalbard Globale frøhvelv i 2014

  26.06.2015 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  To nye genbanker på listen over institusjoner som har deponert frø, og 38.052 nye frøporsjoner deponert ble status for Svalbard globale frøhvelv i 2014. I tillegg til besøk i hvelvet fra politikere, media, kunstnere og forskere ble det i 2014 spesielt fokusert på informasjon til Svalbards befolkning. Informasjon om dette og øvrig drift av frøhvelvet er tilgjengelig når NordGen nå har publisert årsrapporter for 2014 og tidligere år.

 • Skogfrø lagret i Svalbard Globale frøhvelv

  26.02.2015 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  For første gang er frø av skogstrær lagret i Svalbard globale frøhvelv. De Nordiske frøene ble lagt inn i dag av landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht og Danmarks fødevareminister Dan Jørgensen. Begivenheten markerte 7-årsdagen for åpningen av det globale frøhvelvet på Svalbard.

 • Tre nordiske statsråder besøker Svalbard

  25.02.2015 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Torsdag 26. og fredag 27. februar er landbruks- og matminister Sylvi Listhaug vert for Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht og Danmarks fødevareminister Dan Jørgensen når 7-årsdagen for åpningen av det globale frøhvelvet på Svalbard markeres.

 • 10 000 nye frøprøver til Svalbard Globale frøhvelv

  15.10.2014 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  De siste dagene er det lagt inn 10 000 nye frøprøver i Svalbard Globale frøhvelv. I forsendingen som i denne omgangen har kommet til Longyearbyen er det blant annet en første deponering av frø fra en genbank i Bulgaria

 • Internasjonalt samarbeid på landbruksforskning

  08.04.2014 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  Departementsråd Leif Forsell i Landbruks- og matdepartementet har i dag møtt en indisk delegasjon til samtaler om landbruk, landbruksforskning og bioteknologi.

 • 20 000 nye frøprøver deponert på Svalbard

  27.02.2014 Nyhet Landbruks- og matdepartementet

  En ny forsending med frø fra matplanter er deponert for langtidslagring i Svalbard Globale frøhvelv. Forsendelsen som denne uken ble transportert inn i frøhvelvet i Longyearbyen inneholder 20 000 frøprøver fra Japan, Brasil, Peru, Mexico og USA.