Dialogmøter

Fredag 7. september møttes næringsdelegasjonen som fulgte tidligere statsråd Dale til Berlin i anledning Internationale Grüne Woche (IGW) i januar, for et oppsummeringsmøte. Statsråd Bård Hoksrud åpnet og ledet møtet. Han understreket at hele regjeringen står samlet bak ambisjonen om å utvikle Norge til en matnasjon innen 2030.

Felles visjonen for arbeidet er:

"I 2030 er mat en kilde til matglede, stolthet og fellesskap i hele befolkningen, og er et synlig element i turistlandet Norge. Norge er internasjonalt kjent for en spennende matkultur, sin store sjømateksport og mat- og drikkeopplevelser med norske råvarer i verdensklasse."

I sin innledning til delegasjonen fremhevet Hoksrud at de tre "matministrene", det vil si eldre- og folkehelseministeren, fiskeriministeren og han selv, har tatt et særskilt eierskap til dette arbeidet og vil lede an til å begynne med.

Matnasjonen Norge må bygges i et bredt samarbeid mellom det offentlige Norge og private aktører. Statsråd Hoksrud utpekte medlemmene av næringsdelegasjonen 2018 til ambassadører for matnasjonen Norge i startfasen. Ambassadørene skal bidra til å skape oppmerksomhet og kunnskap om arbeidet med å bygge Norge som en matnasjon.

Fenalår fra Norge vil konkurrere mot parmaskinke og serranoskinke i kjøttdisken på delikatessembutikkene i Paris, og har fått EUs beskyttelse for kopiering og etterlikning av produktet.
Fenalår fra Norge vil konkurrere mot parmaskinke og serranoskinke i kjøttdisken på delikatessembutikkene i Paris, og har fått EUs beskyttelse for kopiering og etterlikning av produktet. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Diskusjonen viste at delegatene hadde forberedt seg godt og stilte med konkrete ambisjoner for hvordan de selv skulle bidra til å bygge Norge som en matnasjon. Eksempelvis forpliktet matbloggeren Fru Timian/Marit Røttingsnes Westlie seg på tre punkter: Hver uke publisere en ukens matrett basert på sesongråvare, til å bruke betegnelsen norsk der det er naturlig og til å besøke bønder. Ståle Gausen, på vegne av Kjøtt- og Fjørfebransjens Landsforbund KLF var opptatt av den motsatte enden av næringskjeden og presenterte KLF sin plan om å besøke alle slaktegrisproduksjoner i løpet av 2019 som ledd i dyrevelferdsprogrammet Helsegris. Bondelaget forpliktet seg til å følge opp matnasjonen Norge generelt og spesielt gjennom

  1. samarbeidet med DNT for å heve kunnskap om lokalmat,
  2. Bondelagskokken og
  3. den nordiske matprisen EMBLA.
Lokalmat. Diverse oster.
Mer enn 3000 oster fra hele verden samles i Grieghallen i Bergen fredag 2. november. Der skal ostene bedømmes av 230 internasjonale ostedommere, og kjempe om å bli kåret til verdens beste ost. Bedømmelsen vil foregå i Dovregubbens Hall i Grieghallen under mat- og drikkefestivalen Matnasjonen Norge. Foto: Matmerk