Historien om norsk mat
Dato: 25.06.2018 | Landbruks- og matdepartementet
I reiselivsstrategien – "Opplevingar for ein kvar smak" har regjeringen forpliktet seg til å skrive hovedhistorien om norsk mat.
Reiselivsstrategien – "Opplevingar for ein kvar smak" – som regjeringen la frem i fjor, har to delmål. Delmål 1 sier at "Noreg skal vere ein internasjonalt anerkjend matnasjon med tydeleg lokal og regional identitet." I henhold til strategien har regjeringen forpliktet seg til å skrive hovedhistorien om norsk mat, gjerne i form av et matmanifest for Norge, med et bredere perspektiv enn mat i en reiselivssammenheng.

Ved behandlingen av Meld. St. 11 (2016-2017) Endring og utvikling – en fremtidsrettet jordbruksproduksjon, ba Stortinget om at målstrukturen for landbruks- og matpolitikken ble endret for å synliggjøre Norge som en matnasjon. Stortinget ba konkret om at følgende formulering skulle legges inn under målet om økt verdiskaping: "Videreutvikle Norge som matnasjon".

I budsjettproposisjonen fra Landbruks- og matdepartementet for 2018 er matnasjonen Norge tydelig inkludert i målstrukturen for landbruks- og matpolitikken. Regjeringen forplikter seg videre til å samle og tydeliggjøre mangfoldet av regionale matmanifest og konkretisere hva matnasjonen er og kan bli. Denne prosessen startet i desember 2017 med flere store innspillsmøter, ble tatt videre på møtet med næringsdelegasjonen til Internationale Grüne Woche i Berlin, og kulminerte foreløpig med regjeringens felles beslutning i mai om å samle seg om en felles visjon for matnasjonen Norge.