Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Neste fase i forhandlingene om e-handel i WTO ikke avklart

Forhandlingene om e-handel i WTO fortsatte høsten 2019 med 82 deltakende medlemmer. Flere utviklingsland sluttet seg til i løpet av året. Men det er uklart når forhandlingene kan gå over i en ny fase.

I perioden september til november 2019 ble det holdt tre tematiske forhandlingsrunder i Genève. Erfaringer fra frihandelsavtaler, mulige ambisjoner, konsepter og forholdet til eksisterende WTO-regelverk har blitt diskutert. Det handelsrelaterte temaene som sto på agendaen var de samme som i forhandlingsrunder våren 2019, bl.a. e-kontrakter, e-signaturer, tollbehandling, forbrukervern, dataflyt, personvern, kapasitetsbygging m.m.

Diskusjonen har skjedd på basis av en sammenstilling av forskjellige tekstforslag som har blitt fremmet av enkeltmedlemmer, i de fleste tilfeller basert på tekster fra de enkelte medlemmenes egne frihandelsavtaler med kapitler om e-handel.

Forhandlingene fortsetter i første halvår 2020. Det er ennå ikke klart om forhandlinger vil gå inn i en reell forhandlingsfase allerede i denne tidsperioden.

Per desember 2019 deltar 82 WTO-medlemmer i forhandlingene, det vil si halve WTO-medlemskapet. Det er en positiv utvikling at flere utviklingsland har sluttet seg til forhandlingene i løpet av 2019, og at mange utviklingsland deltar aktivt i diskusjonene. Forhandlingene fortsetter å være åpne for alle WTO-medlemmer.

Til toppen