Fagsamlinger for selskaper med statlig eierandel

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) arrangerte i mai 2019 to fagsamlinger for selskaper med statlig eierandel hvor NFD forvalter statens eierskap.

En om OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger og en om mangfold og kjønnsbalanse. Deltakerne på samlingen var personer som til daglig arbeider med disse fagområdene i selskapene. Formålet med samlingene var kompetansebygging og å legge til rette for nettverk og erfaringsdeling om utfordringer, løsninger og tiltak. Samlingene ble holdt hos NFD.

Fagsamling 13. mai om OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger

Norges OECD-kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv og Etisk Handel Norge (tidligere Initiativ for Etisk Handel) innledet med å gi deltakerne en innføring i OECDs veileder og trinnene i en aktsomhetsvurdering og viste til praktiske eksempler. Hydro delte sine erfaringer med arbeidet med aktsomhetsvurderinger.

Representanter fra Fremtiden i våre hender, Transparency International Norge og Forum deltok også i en panelsamtale hvor de bl.a. informerte om hva de kan bidra med av kompetanse og erfaring.

Det var også satt av tid til erfaringsdeling mellom selskapene. Noen hovedpunkter fra samlingen:

  • Aktsomhetsvurderinger er en kontinuerlig prosess.
  • Aktsomhetsvurderinger kan tilpasses alle typer selskaper uavhengig av størrelse.
  • Det er avgjørende å gjøre en grundig risikovurdering – hvor interessentdialog er viktig.
  • Selskaper må ta utgangspunkt i risiko for virksomhetens mulige negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø. Ikke risiko kun for egen virksomhet (for eksempel finansiell risiko, omdømmerisiko og operasjonell risiko).
  • Prioritere arbeidet der det er størst risiko først – det kan være hos en underleverandør og ikke i egen virksomhet.
  • Selskaper har ansvar både for egen virksomhet og selskapets leverandørkjede. Selskapet har direkte juridisk ansvar for egen virksomhet og påvirkningsansvar for leverandører.

Fagsamling 22. mai om mangfold og kjønnsbalanse

Schibsted holdt et innledende innlegg om blant annet trender og hovedfunn fra relevante studier, samt arbeidet med mangfold i Schibsted.

Som grunnlag for diskusjoner i grupper blant deltakerne delte også et par av selskapene sine erfaringer fra arbeidet med mangfold og kjønnsbalanse. Noen hovedpunkter fra diskusjonene:

  • Mangfold er mer enn kjønn og det er viktig å tenke på mangfold i et bredere perspektiv
  • For å opprettholde konkurransekraftenønsker selskaper å rekruttere de beste hodene og vil derfor lete i hele basen - mangfold er derfor viktig
  • Selskaper som lykkes med mangfold jobber systematisk over lengre tid og har klare mål og delmål for arbeidet
  • For enkelte selskaper har det vært virkningsfullt å ha KPI-er knyttet til mangfold
  • Tilrettelegging av arbeidsforhold er en viktig faktor for å anses som et attraktiv arbeidssted og tiltrekke og opprettholde et mangfold blant ansatte