Hva vet vi om barn og koronasmitte?

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Helsemyndighetene følger smittesituasjonen nøye, og baserer sine råd på det til enhver tid tilgjengelige kunnskapsmaterialet. Her kan du lære mer om kunnskapsgrunnlaget rundt barn og covid-19-smitte, og om smitteutbrudd i barnehager og skoler.

I denne videoen forklarer overlege Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet blant annet at barnehager og skoler ikke var med på å drive den andre smittebølgen i høst.

Etter videoen ble lagt ut har det kommet oppdaterte opplysninger om den engelske virusvarianten:

– Nye vurderinger av den engelske virusvarianten er at den sannsynligvis er mer smittsom, men det er fortsatt usikkert hvor mye mer smittsomt det er. Beregningene for smittsomhet kompliseres av at dårlig etterlevelse av smittevernråd kan ha bidratt til økt spredning, sier Margrethe Greve-Isdahl.

– Det er også sett at aldersfordelingen er den samme som for de tidligere virusvariantene, altså at barn under 10 år sprer smitte videre halvparten så ofte som voksne, og ungdom et sted midt imellom. Smittemåten er den samme som før, det vil si først og fremst dråpesmitte, og derfor er smittevernrådene uendret for denne nye varianten bortsett fra nye råd til helsetjenesten om testing og karantene av nærkontakter, sier Greve-Isdahl.