Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Informasjon om koronavirusutbruddet og barnehager, skoler og høyere utdanning

Fra 20. april åpner barnehagene, og fra 27. april blir det delvis åpning av skoler, høgskoler og universiteter. Det vil være tilpassinger for områder med stor smittespredning.

Denne siden blir løpende oppdatert med relevant informasjon. 

Regjeringen har besluttet å gjenåpne barnehager fra 20. april og senest 27. april, og 1.- 4. trinn i skolen og SFO fra 27. april. Gjenåpningen skal skje gradvis og kontrollert, med nødvendige smitteverntiltak på plass. De fysiske lokalene på fagskoler, høyskoler og universiteter skal åpnes for en liten gruppe studenter og ansatte fra 27.april.

Bilde av statsminister Erna Solberg, og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og kunnskapsminister Guri Melby
Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby, statsminister Erna Solberg og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad under pressekonferansen for barn mandag 16. mars. Foto: SMK

Fra 20. april åpner barnehagene, og fra 27. april blir det delvis åpning av skoler.

Barnehager og skoler åpne for barn av foreldre med samfunnskritiske funksjoner

Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre som har samfunnskritiske funksjoner, går i sin barnehage og skole som vanlig. Det gjelder først og fremst helsepersonell. Skolene og barnehagene har et ansvar for å gi disse barna et tilbud.

For alle andre elever skal skolene sørge for god kommunikasjon med elever og lærere, for eksempel via digitale læringsplattformer. Skolene må strekke seg så langt som mulig og legge til rette for at elever utfører skolearbeid hjemme.

Det er viktig at skolen er i tett dialog med hjemmet, særlig er dette viktig for de yngste elevene.

Foreldre slipper  å betale for barnehage og SFO

Foreldre slipper å betale for barnehage og SFO så lenge tilbudet er stengt på grunn av koronautbruddet. Barnehagane får kompensert dette tapet fullt ut av regjeringen. Slik unngår vi permitteringer i barnehagene.

Vennegrupper og barnepass

For å ivareta barns behov for lek med andre barn kan man ha en til to faste lekevenner og holde seg til de samme lekevennene gjennom denne perioden. Det gjelder også for ungdom.

Skriftlige eksamener er avlyst

Regjeringen avlyser skriftlig eksamen for elevene i videregående skole og alle eksamener i grunnskolen denne våren. Kunnskapsdepartementet jobber videre med løsninger for privatister og lærlinger

Med stenging av høyskoler og universiteter menes at all undervisning hvor studentene er fysisk til stede, stoppes. Dette betyr også at studentene ikke skal oppholde seg på campus. Universitetene og høgskolene skal så langt som mulig erstatte den ordinære undervisningen med digitale undervisningstilbud.

Når det gjelder de ansatte ved høyskoler og universiteter, vises til rådene fra Helsedirektoratet om at de som kan, bør arbeide hjemmefra.

Brev fra Kunnskapsdepartementet til UH-sektoren 13.mars:

Sider med spørsmål og svar:

Regjeringen har bestemt at alle fagskoler skal holde stengt til og med 26. mars, med mulighet for forlengelse. NOKUT har samlet informasjon for fagskoler og fagskolestudenter.

Som følge av regjeringens tiltak for å begrense videre smittespredning av koronaviruset er blant annet ankomsten av overføringsflyktninger stanset (kvoteflyktninger) inntil videre.

Det er også lyst ut 6,6 millioner kroner i tilskudd til frivillige organisasjoner for informasjonsarbeid om korona-viruset til innvandrerbefolkningen.

Relevante lenker:

Fremhevde saker:

Flere nyheter:

Til toppen