Tidligere nyhetsbrev om handelspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

2014 -

Tidligere nyhetsbrev om handelspolitikk fra juli 2014.
  • Trade Promotion Authority (TPA): Viktig forhandlingsmandat på plass for Obama

    Etter en mangeårig prosess kunne Barack Obama 29. juni signere lovgivning som gir USAs president såkalt «trade promotion authority» (TPA). Dette er et viktig steg for at USA skal kunne ferdigstille handelsavtaler de kommende årene. Forrige TPA utløp i 2007.

  • Nytt fra tvisteløsninger i WTO

    Norge er aktive i en rekke saken, som tredjepart i tvister mellom EU og Russland, i ulike saker om handelstiltak o.a. Saken om standardiserte tobakksprodukter har tiltrukket seg rekordstor interesse, og hele 41 WTO-medlemmer, Norge inkludert, deltar som tredjeparter.

  • OECDs ministerrådsmøte

    OECDs ministerrådsmøte fant sted i Paris 3.-4. juni, under nederlandsk ledelse, og med deltagere fra de 34 medlemslandene og OECDs fem «nøkkelpartnere» (Kina, India, Brasil, Indonesia og Sør-Afrika), samt Colombia, Latvia, Costa Rica og Litauen som er i prosess frem mot medlemskap i OECD.

  • Melding til Stortinget om globalisering og handel

    Regjeringen lanserte 29. mai Melding til Stortinget nr. 29 (2014-2015) om globalisering og handel; muligheter og utfordringer for Norge i handelspolitikken.

  • Tisa-forhandlingene: Nye land kommer med

    Tisa-forhandlingene skrider fremover. Utover høsten vil forhandlingene gå over i en ny fase med mer trykk på å levere konkrete forhandlingsresultater og mer fokus på markedsadgang. Nye land har kommet med underveis. Uruguay har deltatt siden februar 2015. Mauritius, som første afrikanske land, vil antakelig kunne bli med i forhandlingene om kort tid.

  • Handelsrettet utviklingssamarbeid - Aid for Trade

    OECD og WTO produserer i fellesskap hvert annet år en rapport om handelsrettet utviklingssamarbeid – Aid for Trade. Årets rapport fokuserer på hvordan reduserte handelskostnader kan bidra til inkluderende og bærekraftig vekst. Lanseringen fant sted i Genève under Global Review of Aid for Trade 30. juni - 2. juli.

  • Forenkling av handelen etter Bali-møtet

    Hva lå på bordet etter ministermøtet på Bali i desember 2013, og hva skjedde i løpet av våren? Artikkelen ser nærmere på hva som skjedde under forhandlingene og når avtalen kan tre i kraft.

  • Status for Tisa-forhandlingene

    Tisa, som står for «Trade in Services Agreement», er en flerstatlig avtale om handel med tjenester som fremforhandles av 24 WTO-medlemmer, der EU representerer sine 28 medlemsland. Bakgrunnen for Tisa er manglende fremdrift i WTO-forhandlingene. I 2011 åpnet WTOs ministermøte for å vurdere alternative måter å oppfylle Doha-mandatet på.

  • Spørsmål og svar om Tisa-forhandlingene

    Tisa (Trade in Services Agreement) er en flerstatlig avtale om handel med tjenester som forhandles mellom 50 WTO-medlemmer. Forhandlingene springer ut av manglende fremdrift i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og av at ministrene i 2011 ba WTO-medlemmene vurdere alternative måter å oppfylle Doha-mandatet på.

  • Verdens handelsorganisasjon (WTO). Status

    Forhandlingssporet i WTO var fram til midten av november i en dyp krise. India blokkerte i juli enigheten fra ministermøtet på Bali i desember 2013 og fristen for å vedta en protokoll for gjennomføring av avtalen om handelsfasilitering (TF) ble dermed ikke nådd.

  • WTO. Uenigheten om matsikkerhet

    Alle land er enige i at matsikkerhet er svært viktig tema, selv om det finnes mange meninger om hvordan matsikkerhet bør reguleres i handelsregelverket. Krisen i WTO i 2014 «om matsikkerhet» dreier seg imidlertid ikke først og fremst om substansen rundt disse spørsmålene, men om Indias krav om reforhandling av avtalen som ble inngått på WTOs ministermøte på Bali desember 2013.

  • World Trade Report 2014

    WTO presenterte 20. oktober 2014 sin årlige World Trade Report. I tillegg til omfattende statistikk og analyse av internasjonal handel for 2013/14 inneholder rapporten denne gang en studie «Handel og Utvikling: trender og WTOs rolle».

  • Forhandlinger om bedre markedsadgang for miljøvennlige varer

    Miljøvarer og miljøvennlige teknologier kan være et viktig bidrag for å løse klima- og miljøutfordringene. Dersom tollsatsene forsvinner, vil handelen med varene øke. Moderne teknologi blir lettere tilgjengelig på det internasjonale markedet.

  • Norge gir 40 millioner kroner til Verdensbankgruppens fond for handelsforenkling

    Norge har nylig inngått en toårig avtale med Verdensbankgruppen om tilskudd til handelsforenkling. Norge vil bidra med 40 millioner kroner til Trade Facilitation Support Program (TFSP).

  • Nytt fra WTOs tvisteløsninger

    Norge, Canada og EU har blitt enige om fristen for endringer etter WTOs konklusjon om at EUs regelverk for omsetning av selprodukter var i strid med WTOs regelverk. Tre andre saker der Norge har tredjepartsinteresser er også til behandling.