Norges ukronede smykkedronning

Hun har en 60 år lang karriere bak seg og ser ikke ut til å ha planer om å gi seg med det første. Tone Vigeland er Norges grande dame innenfor smykkekunst og aktuell i år og i 2018 med en retrospektiv utstilling i München og Trondheim.

Tone Vigeland portrett. Foto: Frode Pedersen og Tone Vigeland, halssmykke i sølv, 1985/2000. Die Neue Sammlung. Permanent lån fra The Danner Foundation, München. Foto: Die Neue Sammlung (A Laurenzo)
Tone Vigeland portrett. Foto: Frode Pedersen og Tone Vigeland, halssmykke i sølv, 1985/2000. Die Neue Sammlung. Permanent lån fra The Danner Foundation, München. Foto: Die Neue Sammlung (A Laurenzo)

Vigeland blir ofte omtalt som en feministisk pioner og et forbilde. Hun laget i utgangspunktet smykker til bruk i hverdagen for den yrkesaktive kvinnen. Og hun er en av få kvinnelige norske kunstnere av sin generasjon som har oppnådd internasjonal anerkjennelse.

På 80-tallet ble Vigelands arbeider brukt i kampanjer for kosmetikkfirmaene Clinique og Revlon, og rockestjernen Marianne Faithfull ble avbildet med et av hennes armbånd. Vigelands smykker fikk med det et skinn av glamour.

Fra smykker til skulpturer

Unik design og fremragende håndverk kjennetegner Tone Vigelands smykker som typisk er laget i oksidert sølv og sammensatt av et uendelig antall små, individuelt tilvirkede deler.

Etter å ha laget smykkekunst i rundt 40 år, har hun de siste tyve årene beveget seg over i større, skulpturelle arbeider. De nyere arbeidene inkluderer både frittstående skulpturer og store vegginstallasjoner og har ofte trekk man kan kjenne igjen fra kunstsmykkene.

Vigeland har mottatt en rekke priser for sine arbeider og er representert i viktige museumssamlinger rundt omkring i verden, inkludert Victoria & Albert Museum i London, Cooper-Hewitt/National Design Museum i New York og Musée des Arts Décoratifs i Paris.

Solo-mønstring i München

Hvert år de siste ti årene har Designmuseet i München satt fokus på en sentral smykkekunstner – en kunstner som gjennom sine arbeider har preget den nyere kunsthistorien. Og i 2017 er det Tone Vigeland som vises denne æren, som første skandinav og en av svært få kvinner.

Tone Vigeland. Jewelry – Object – Sculpture er produsert i tett samarbeid med kunstneren selv og er Vigelands første store retrospektive utstilling i Europa utenfor Skandinavia. Den viser rundt 130 arbeider og representere hele spekteret i Vigelands kunstnerskap – fra smykker designet for Plus i Fredrikstad for salg til det brede publikum, til de ikoniske kunstsmykkene og skulpturene.

Prosjektet er et samarbeid med Norwegian Crafts, som er Utenriksdepartementets samarbeidspartner på kunsthåndverks-feltet, og har mottatt støtte fra ambassaden i Berlin. HM Dronning Sonja er utstillingens beskytter.

Utstillingen vises frem til juni 2017 i München. Fra januar 2018 vil den være å se i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim.

 

Til toppen