Pass og tap av pass

Ta med pass på alle utenlandsreiser - også innenfor Schengen-området.

Pass

Pass er det eneste gyldige norske ID-dokumentet i utlandet utenfor EØS- og Efta-området. I EØS- og Efta-området kan man også benytte nasjonalt ID-kort med reiserett.

Pass på reisen

Det anbefales at du tar med pass på alle utenlandsreiser. På reiser i EØS- og Efta området kan du alternativt benytte nasjonalt ID-kort med reiserett. Fly- og fergeselskaper og hoteller krever ofte pass ved innsjekking.

Utstedelse av pass i utlandet

Henvend deg til nærmeste norske ambassade eller generalkonsulat for veiledning om hvordan du kan søke om norsk pass. Dersom akutte forhold tilsier at det ikke er mulig å vente på utstedelse av ordinært pass, kan du søke om nødpass. Et nødpass er et reisedokument med kort varighet beregnet for en enkeltreise. Det er ikke sikkert at et nødpass anerkjennes av utenlandske myndigheter på samme vilkår som et ordinært pass. Et nødpass er først og fremst beregnet på å gjøre det mulig for deg å reise hjem til landet der du er fast bosatt.

Dersom du blir frastjålet  passet ditt når du befinner deg i utlandet, bør du umiddelbart melde dette til lokal politimyndighet. Husk å få en kopi av anmeldelsen eller en kvittering fra politiet. Utenriksstasjonen og ditt forsikringsselskap vil trenge politianmeldelsen.