UDs reiseinformasjon

Saker om konflikten i Sudan

Lørdag 15. april brøt det ut kamper mellom Sudans væpnede styrker og den paramilitære styrken Rapid Sudan Forces (RSF) i flere deler av Sudan, særlig i hovedstaden Khartoum.

Her får du oversikt over saker fra UD om konflikten.

 • 2023

  • Få muligheter til å reise ut av Sudan (tirsdag 9. mai 2023)

   133 norske borgere og personer med norsk tilknytning har til nå kommet seg ut av Sudan. De fleste med hjelp fra norske myndigheter og fra andre land.

   Les mer:

  • Svar på spørsmål om humanitær hjelp i forbindelse med konflikten i Sudan (tirsdag 9. mai 2023)

   Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Ingrid Fiskaa om hva regjeringen gjør for å sikre humanitær hjelp til Sudan og nabolandene som mottar flyktninger.

   Les mer:

  • Norge øker støtten til sivile i Sudan (fredag 5. mai 2023)

   – Jeg er bekymret for den akutte humanitære situasjonen i Sudan og over grensene til nabolandene. Norge gir nå 100 millioner kroner for å bistå sivile som trenger vann, mat og medisiner for å overleve, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

   Les mer:

  • Utviklingsministeren besøker UDs krisestab (torsdag 4. mai 2023)

   – I dag besøkte jeg UDs operative senter, som i snart tre uker har jobbet døgnet rundt med krisen i Sudan, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

   Les mer:

  • Utenriksministeren besøker UDs krisestab (lørdag 29. april 2023)

   – Utenrikstjenesten jobber døgnet rundt for å bistå norske borgere med utreise fra Sudan, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

   Les mer:

  • Jobber døgnet rundt for norske borgere i Sudan (fredag 28. april 2023)

   Arbeidet med å bistå norske borgere med utreise fra Sudan fortsetter for fullt. Til sammen har rundt 85 norske borgere fått bistand til utreise.

   Les mer:

  • Norge oppfordrer til forlenget våpenhvile i Sudan (torsdag 27. april 2023)

   – Vi frykter at kampene i Sudan vil ta seg opp igjen innen kort tid hvis den skjøre våpenhvilen ikke forlenges i kveld. Fra norsk side gjør vi alt vi kan for å få partene til forhandlingsbordet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

   Les mer:

  • Nytt norsk fly fra Khartoum torsdag morgen (onsdag 26. april 2023)

   Innsatsen for å få norske borgere ut fra Sudan pågår for fullt. Det går et nytt norsk fly fra Khartoum torsdag morgen, den 27. april kl 05 lokal tid.

   Les mer:

  • Omfattende innsats for å hjelpe norske borgere med utreise (onsdag 26. april 2023)

   Rundt 60 norske borgere har til nå fått bistand til å reise ut av Sudan. Det er fremdeles rundt 90 personer med norsk tilknytning som vi vet om som er igjen i Sudan, men tallet endrer seg.

   Les mer:

  • Spørsmål og svar for norske borgere i Sudan (tirsdag 25. april 2023)

   Sikkerhetssituasjonen i Sudan er fremdeles svært krevende. Det går fortsatt en kommersiell ferje (Aziz Express) fra Port Suakin til den saudiske havnebyen Jeddah. Det kan være vanskelig å få plass. Billetter til ferjen Aziz Express fra Port Suakin kan kjøpes i kontanter fra Qartage billettutsalg som finnes i Suakin og Port Sudan. Billettkontoret kan nås på +249 91 254 8526.

   Les mer:

  • Svært farlig og uoversiktlig i Sudan (tirsdag 25. april 2023)

   – Det er fremdeles en svært farlig og uoversiktlig situasjon i Sudan. Det gjelder både for norske borgere og for den allerede hardt prøvede sudanske befolkningen, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

   Les mer:

  • Frykter større humanitær katastrofe i Sudan (tirsdag 25. april 2023)

   De pågående kampene i Sudan gjør at mye av nødhjelpsarbeidet er satt på vent. – Det kan få katastrofale konsekvenser for millioner av mennesker som er avhengige av nødhjelp for å overleve. Jeg er dypt bekymret over situasjonen for sivile. Det haster å få en våpenhvile som gjør hjelpearbeid mulig, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

   Les mer:

  • Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere til å forlate Sudan (søndag 23. april 2023)

   På grunn av den alvorlige og uforutsigbare sikkerhetssituasjonen fraråder nå Utenriksdepartementet alle reiser til Sudan og oppfordrer norske borgere til å forlate landet.

   Les mer:

  • Norske diplomater i trygghet (søndag 23. april 2023)

   De tre norske diplomatene som alle tjenestegjorde i Sudan, er nå evakuert. – Jeg er glad og lettet over at våre tre norske diplomater nå er i trygghet etter å ha vært fanget i kamphandlingene i Khartoum i en uke, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

   Les mer:

  • Oppfordring fra utenriksminister Anniken Huitfeldt om våpenhvile i Sudan (lørdag 22. april 2023)

   – Jeg er svært skuffet over den sudanske hærens (SAF) og Rapid Support Forces’ (RFS) manglende etterlevelse av våpenhvilen, sier Huitfeldt.

   Les mer:

  • Sterk oppfordring til våpenhvile i Sudan (fredag 21. april 2023)

   Den dramatiske situasjonen i Sudan var tema på et hastemøte i Den afrikanske union i går.

   Les mer:

  • Statement from Norway’s ambassador to Sudan, dr. Endre Stiansen (torsdag 20. april 2023)

   'Sudan is now experiencing an extremely serious crisis, but it can get a lot worse. The country's future is at stake.'

   Les mer:

  • Uttalelse fra utenriksministeren om våpenstillstanden i Sudan (onsdag 19. april 2023)

   Uttalelse fra utenriksminister Anniken Huitfeldt om våpenstillstanden i Sudan:

   Les mer:

  • Mulighet for hjelp til utreise (onsdag 19. april 2023)

   Situasjonen i Sudan er fortsatt uavklart og under utvikling. Det er ikke mulig å bistå norske borgere med utreise i en uoversiktlig situasjon med luftangrep, gatekamper og stengt flyplass.

   Les mer:

  • Formidlet sterk bekymring til Sudans myndigheter (tirsdag 18. april 2023)

   – Det er svært alvorlig at boligen til vår ambassadør i Khartoum ble truffet av en rakett søndag. Voldsbruken må ta slutt. Vi har formidlet til sudanske myndigheter vår sterke bekymring over den svært farlige situasjonen for diplomatene som tjenestegjør i Khartoum. Vi ber sudanske myndigheter om å gjøre alt de kan for å etterleve plikten til å beskytte diplomater, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

   Les mer:

  • Svært alvorlig utvikling i Sudan (søndag 16. april 2023)

   Utviklingen i Sudan gjennom det siste døgnet er svært dramatisk og alvorlig. Situasjonen fortsetter å eskalere med omfattende sammenstøt mellom Sudans militære styrker (SAF) og en paramilitær styrke (RSF). Det kommer urovekkende meldinger om at mange sivile skal være drept, og mange skadd. Blant disse er tre FN-ansatte som ble drept i sammenstøtet i Darfur i Sudan lørdag.

   Les mer:

  • Uttalelse fra utenriksministeren om situasjonen i Sudan (lørdag 15. april 2023)

   – Vi er svært urolig for utviklingen i Sudan. Dagens dramatiske eskalering, med omfattende væpnede sammenstøt mellom ulike deler av sikkerhetsapparatet, er meget alvorlig. I verste fall kan dette føre Sudan ut i borgerkrig, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

   Les mer:

  • Skjerper reiserådet for Sudan (lørdag 15. april 2023)

   Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Sudan som følge av krigshandlinger i landet.

   Les mer: