Historisk arkiv

Norge og Nato

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har vært medlem av Nato siden alliansen ble opprettet i 1949. Norge var et av de 12 landene som stiftet alliansen, som siden har blitt utvidet til å omfatte 31 medlemsland.

Medlemskapet i Nato er av grunnleggende betydning for forsvaret av Norge, vår evne til å avskrekke angrep mot landet og forebygge konflikt. Nato er også det viktigste politiske forum for konsultasjoner blant allierte om sikkerhetspolitikk. Norge tillegger Nato stor vekt som arena for sikkerhetspolitisk diskusjon, en tradisjon som strekker seg tilbake til 1956 da utenriksminister Halvard Lange satt i Natos vismannsgruppe som tok til orde for utvidet ikke-militært samarbeid mellom allierte.

Norge legger vekt på å bygge politisk samhold blant allierte og på å sikre at alliansen har tilstrekkelig med ressurser. Dette er viktige forutsetninger for at Nato skal kunne ivareta sine kjerneoppgaver og skal kunne omstille seg etter hvert som sikkerhetslandskapet endres. Rettferdig byrdefordeling er et viktig prinsipp i Nato, og regjeringen har besluttet at Norge skal bruke minst 2 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt på forsvar innen 2026.

Norges bidrag til Nato

Norge bidrar på ulike vis til Nato. For tiden stiller Norge blant annet med militære styrker til Natos hurtige reaksjonsstyrke, til Natos tilstedeværelse i Litauen og Natos kapasitetsbyggingsmisjon i Irak. Norge overvåker luftrommet i nordområdene med F-35-fly gjennom Nato Quick Reaction Alert mission, og stiller bidrag til Natos maritime beredskapsstyrker. Norge bidrar også med havovervåkning som er viktig for NATOs situasjonsforståelse i Nord.

I 2018 var Norge vertskap for Natos største militærøvelse siden den kalde krigen. Under øvelsen, Trident Juncture, øvde 50.000 allierte tropper i Norge.

Natos felles krigføringssenter (Nato Joint Warfare Centre) ligger i Stavanger og brukes til trening av alliert personell ved de operative hovedkvarterene til NATO. Norge er også vertskap for Natos Centre of Excellence for Cold Weather Operations som bidrar med ekspertise og erfaring innen vinterkrigføring til allierte og partnernasjoner.

Nordmenn i Nato

Natos generalsekretær er for tiden Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Stoltenberg har innehatt rollen siden 2014, noe som gjør ham til en av de lengst sittende generalsekretærene alliansen har hatt.

Norges delegasjon til Nato ledes for tiden av ambassadør Anita Nergaard. Natos militærkomité fikk sin første kvinnelige representant noensinne med den nåværende norske representanten, viseadmiral Louise Dedichen. Natos militærkomité har blitt ledet av tre nordmenn; Generalløytnant Øen 1958-59, General Zeiner-Gundersen 1977-80 og General Eide 1989-93.

Støtte til Ukraina

Norge gir omfattende støtte til Ukraina. Nansen-programmet er et femårig støtteprogram for Ukraina på NOK 75 mrd., hvor halvparten i 2023 skal gå til militær bistand. Norge bidrar også gjennom Natos støttepakke for Ukraina (Comprehensive Assistance Package – CAP).