Historisk arkiv

Fornyelse av offentlig sektor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 69/2001
Dato: [ dd.mm.åå ]

Kontaktperson:

Ekspedisjonssjef Ole Willy Sandbekk 2224 4810

Fornyelse av offentlig sektor

Arbeidet med fornyelse av offentlig sektor er i godt gjenge. Fornyelsesarbeidet har gitt en rekke konkrete resultater som bidrar til å realisere de tre hovedmålene i programmet. Hovedkonklusjonen etter første år, er at det er skapt et godt grunnlag for videre arbeid med fornyelse og omstilling.

Organisasjon og tjenesteproduksjon basert på brukernes behov
Arbeidet for å realisere det første hovedmålet i fornyelsesprogrammet har primært hatt fokus på brukeren som mottaker av offentlige tjenester. Eksempler på tiltak på dette området er regelforenklingsreformen, sykehusreformen, døgnåpen forvaltningsreformen og politireformen.

  • Alle departementer deltar i arbeidet med regelforenkling og dugnaden som skal gjøre regelverket oversiktlig og forståelig for brukerne, skal være ferdig 31.12.01. Nærings- og handelsdepartementets prosjekt for å redusere skjemabelastningen for næringslivet er også i rute.
  • Hele ni av ti statlige virksomheter har nå informasjon og i noen utstrekning tjenester tilgjengelig for brukerne på internett. Tilsvarende tall for kommunesektoren er 70 prosent. Som ledd i innføringen av digital signatur for innbyggere, vil en forskrift om elektronisk kommunikasjon i forvaltningen bli sendt på høring i november.
  • Om lag 170 kommuner har servicekontor, målet er at alle kommuner skal ha kontor innen utgangen av 2003. Det er foreslått bevilget 30 millioner kroner til støtte for kommunenes nyetableringer. Parallelt har Regjeringen som mål at både kommunale og statlige tjenester skal være tilgjengelig for brukerne i servicekontorer.
  • Fornyelsesprogrammet har i samarbeid med Norsk Gallup gjort brukertilfredshetsmålinger tilgjengelig for offentlige virksomheter.

I det videre arbeid med fornyelse vil brukernes medvirkning ha større fokus.

Ressurser fra administrasjon til tjenesteproduksjon

For å ivareta velferdsordningene innenfor et stramt arbeidsmarked er arbeidet med å frigjøre og omprioritere ressurser høyt prioritert. Innsatsen for å nå dette målet omfatter sykehusreformen, politireformen, arbeidskraftsreformen, utdanningsreformen og forvaltningsstrukturreformen.

Samordning og reorganisering av forvaltningen berører de fleste virksomheter. Omorganiseringen av skatteetaten, domstolene, helseadministrasjonene, utdanningsadministrasjon, tilsynsområdet, konkurransetilsynet, vegvesenet og arbeidsmarkedsetaten er tydelige eksempler på at arbeidet er godt i gang. Skal man høste gevinster av innsatsen må det fremdeles være høyt prioritert.

Arbeidet pågår i nær dialog med de ansattes organisasjoner og Arbeids- og administrasjonsdepartementet har blant annet inngått en avtale om mal for omstillinger og vil arbeide videre med å tilrettelegge for personalpolitiske virkemidler, som kan bidra til effektiv omstilling i virksomhetene.

Effektivisering av ressurser og økt handlingsrom

For å gi rom for fleksible løsninger tilpasset brukerne, redusere detaljstyring og samtidig sikre at oppgavene løses på en effektiv måte er det satt i verk en rekke tiltak.

  • Det arbeides med å etablere kommunenettverk for fornyelse og effektivisering over hele landet. Målet er at minst halvparten av kommunene vil delta. Nettverkene tar utgangspunkt i sammenlikning av nøkkeldata som avdekker forskjeller i ressursinnsats på kommunale tjenester. Kommunene tilbys bistand i arbeidet blant annet gjennom eksempelheftet På lokale veier.
  • Kommunereformen bidrar til å vri den statlige styringen av kommunesektoren fra detaljstyring til rammestyring, dette innebærer redusert bruk av regelverk, øremerkede tilskudd og rapportering.

Tiltak for å mobilisere arbeidskraft
Regjeringen viderefører og forsterker en rekke tiltak for å øke tilgangen på arbeidskraft som et ledd i Regjeringens program for fornyelse av offentlig sektor. Tiltakene omfatter blant annet innsats for å redusere antallet uførepensjonister og sykefravær, hindre utstøting gjennom økt satsing på attføring og å lette rekrutteringen av utenlandsk arbeidskraft. Regjeringen legger i budsjettet for 2002 opp til å styrke tiltaksinnsatsen overfor yrkeshemmede arbeidssøkere med 290 mill. kr, om lag 1750 tiltaksplasser for yrkeshemmede.

Kontinuerlig fornyelse
Arbeidet med fornyelse av offentlig sektor er godt i gang. For å sikre at fornyelse og omstilling blir kontinuerlige prosesser er det viktig at arbeidet videreføres i full bredde kommende budsjettår.