Historisk arkiv

Tiltak for å mobilisere arbeidskraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 67/2001
Dato: 11.10.01

Kontaktperson:

Ekspedisjonssjef Rune Solberg, 22 24 47 00

Tiltak for å mobilisere arbeidskraft

Regjeringen viderefører og forsterker en rekke tiltak for å øke tilgangen på arbeidskraft som et ledd i Regjeringens program for fornyelse av offentlig sektor. Tiltakene omfatter blant annet innsats for å få uførepensjonister tilbake i arbeid, redusere utstøting gjennom økt satsing på attføring og å lette rekrutteringen av utenlandsk arbeidskraft. Arbeidskraft skal frigjøres gjennom en mer effektiv organisering av offentlig sektor ved å overføre ressurser fra administrasjon til tjenesteyting.

Økt innsats for å redusere utstøting og eldres avgang fra arbeidslivet
Dempet vekst i uførhet og sykefravær er et innsatsområde i Regjeringens program for fornyelse av offentlig sektor. Arbeidet med å få uførepensjonister tilbake i arbeid er prioritert. Det foreslås derfor 290 millioner kroner for å øke antall tiltaksplasser for yrkeshemmede. I tillegg vil Regjeringen følge opp opptrappingsplanen for psykisk helse. De økte ambisjonene med hensyn på å redusere utstøting fra arbeidslivet følges også opp gjennom forslag om styrking av personellressursene i Aetat tilsvarende om lag 100 årsverk.

Regjeringen vil motvirke tendensen til at det blir stadig færre arbeidstakere over 60 år i arbeidslivet. Siden personer over 60 år vil utgjøre en økende andel av befolkningen i årene fremover, er det viktig at yrkesdeltakelsen i denne gruppen holdes oppe. I samarbeid med partene i arbeidslivet, er det gjennom Senter for seniorpolitikk satt i gang et arbeid for å fremme positive holdninger til seniorarbeidstakere. Programmet vil bli videreført i 2002.

Forenklinger i utlendingsregelverket
Regjeringen arbeider med en rekke tiltak for forenkling av utlendingsregelverket. Det skal bl.a. åpnes for at utlendinger med lovlig opphold skal få adgang til å søke om arbeidstillatelse fra Norge. Siktemålet er å lette rekruttering av arbeidskraft fra land utenfor EØS-området til Norge gjennom å redusere saksbehandlingstiden for arbeidstillatelser. Kvoteordningen for utenlandsk sesongarbeidskraft til landbruket er utvidet og kvoten er økt til 15 000 personer i 2001. Aetat har god erfaring med rekruttering over landegrensene og bistår norske arbeidsgivere med å få tilgang på kvalifisert arbeidskraft fra flere europeiske land.

Frigjøre arbeidskraft fra administrasjon til tjenesteyting

Regjeringen vil videreføre arbeidet med samordning og reorganisering av statlige virksomheter med sikte på å redusere administrasjon. Arbeidet med å inspirere og motivere kommunesektoren til omstilling og fornyelse fortsetter. Det skal blant annet etableres kommunenettverk for fornyelse og effektivisering. Målet er at halvparten av kommunene skal delta i kommunenettverk i løpet av 2002. Dette arbeidet skjer i samarbeid med Kommunenes Sentralforbund.