Historisk arkiv

-Barnehageutbygging må ha første prioritet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 04067 A 1
Dato: 06.10.2004




Budsjett 2005:

-Barnehageutbygging må ha første prioritet

- Vi må prioritere flere barnehageplasser framfor å gi nye lettelser i foreldrebetalingen nå, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy. Statens finansiering av barnehagene øker med 1,4 milliarder kroner i forhold til vedtatt budsjett 2004.

Barnehagereformen har skapt store forventninger om full barnehagedekning og lavere foreldrebetaling. Mange steder har det skjedd en markant økning i søkertallet samtidig som flere foreldre vil ha lengre oppholdstid for sine barn. En stor del av nyetableringen hittil i år har gått med til å dekke behovet for økt oppholdstid. En øyeblikksmåling i august viste at ca. 23 000 barn sto på venteliste. Samtidig oppgir 49 kommuner at de ikke vil klare å oppnå full barnehagedekning i 2005, bla. fordi en vesentlig del av kapasitetsøkningen er disponert til overgang fra deltids til heltids barnehageopphold.

I barnehageforliket fra 2003 heter det: ”Det innføres en maksimalgrense (trinn 2) for foreldrebetalingen på 1.500 kroner (2002-kroner pris- og kostnadsjustert) pr. måned i barnehagene fra 1. august 2005, under forutsetning av at tilnærmet full behovsdekning nås i 2005. Hvis målet om tilnærmet full behovsdekning ikke nås i 2005, må tidspunktet for innføring av trinn 2 i maksprisen vurderes på nytt”.

I budsjettforslaget varsler Regjeringen at det er lite trolig at målet om full barnehagedekning kan nås i løpet av 2005. Derfor vil Regjeringen fortsette byggingen av nye barnehageplasser også i 2006.

- Regjeringen foretar nå den prioriteringen som er fastsatt i barnehageforliket. Mål nummer én er å skaffe et tilbud til dem som fortsatt står uten noen plass. Så vil makspris trinn 2 komme når denne forutsetningen er oppfylt, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.


Klare mål om full dekning

40 prosent (172) av landets kommuner oppgir at de mangler barnehageplasser pr. 1. august 2004. Et stort flertall av disse kommunene har utformet planer, eller er i ferd med å legge strategier for å nå full dekning, ifølge en undersøkelse BFD har utført. Regjeringen viderefører den gunstige ordningen som ble innført i 2002 med investeringstilskudd til nye barnehageplasser. Det statlige driftstilskuddet prisjusteres.


Sterk økning i statlige overføringer

Budsjettforslaget innebærer at Statens utgifter til barnehager øker med 1,4 milliarder kroner i forhold til vedtatt budsjett for 2004. Statens finansiering av barnehagesektoren er økt med hele 6, 9 milliarder kroner fra budsjettet for 2001. For 2005 er det lagt inn midler for å kompensere kommunene for lavere inntekt fra foreldrebetaling (helårsvirkning av makspris trinn 1), økte overføringer til private barnehager med lavt kostnadsnivå, samt finansiering av nye plasser til 9 000 barn. Tilskuddet til nye barnehageplasser er en overslagsbevilgning, slik at alle nye plasser vil bli finansiert av Staten.