Historisk arkiv

Bedre økonomi for private barnehager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr.: 04067 A 2
Dato: 06.10.2004



Budsjett 2005:

Bedre økonomi for private barnehager

For å stimulere til økt utbygging, og for å nå et skritt videre mot full likeverdig behandling, økes det offentlige tilskuddet til private barnehager fra 1. august 2005. Utbygging av barnehager i privat regi er viktig for å nå målet om full barnehagedekning.

I forslaget til statsbudsjett er det satt av 230 mill kroner til å styrke private barnehager som til nå har fått liten eller ingen kommunal støtte. Anslagsvis 60 prosent av alle private barnehager vil med dette få høyere offentlige tilskudd fra 1. august neste år.

I 2004 fungerer reglene slik at private barnehager har krav på å få beregnet kommunale tilskudd med utgangspunkt i regnskapene for 2003, pris- og kostnadsjustert til 2004-nivå. Barnehager med relativt høyt kostnadsnivå har fått dekket inntektstapet som følge av redusert foreldrebetaling (maksimalpris trinn 1) og har kunnet videreføre sitt kostnadsnivå. Barnehager som har drevet billig har også blitt kompensert for lavere foreldrebetaling, men ut fra sitt relativt lave kostnadsnivå.

Regjeringen vil i 2005 bidra til at de barnehagene som til nå har mottatt minst i offentlige tilskudd, skal få gunstigere betingelser. Barne- og familiedepartementet vil foreslå en forskriftsendring som innebærer at alle private barnehager i en kommune får rett til offentlige tilskudd med minst 85 prosent av nivået for kommunens egne barnehager. Kommunene vil fortsatt ha plikt til å sørge for kostnadsdekning i sektoren.

Målet om likeverdig behandling av offentlige og private barnehager skal nås i etapper – eller innfases, som det heter i barnehageforliket. I første fase ble det statlige driftstilskuddet hevet med vel 33 prosent pr barn i private barnehager (fra 1. august 2003), mens de kommunale fikk 19 prosent. Fra 1. mai 2004 fikk kommunene en plikt til å dekke kostnader i private barnehager utover det som dekkes av foreldrebetaling og statstilskudd. En 85-prosent regel vil være et nytt skritt i retning av en mer lik behandling av private og offentlige barnehager i forhold til offentlige tilskudd.