Historisk arkiv

Innstramminger i reglene om offentliggjøring av skattelister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

55/2003

Finansdepartementet foreslår innstramminger i reglene om offentliggjøring av skattelistene i et høringsnotat som nå sendes ut. Hovedformålet med forslaget er å styrke personvernet. (24.06.2003)

Pressemelding

Nr.: 55/2003
Dato: 24.06.2003
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09 / mobil 91 32 28 11, Rino S. Lystad telefon 22 24 44 45

Innstramminger i reglene om offentliggjøring av skattelister

Finansdepartementet foreslår innstramminger i reglene om offentliggjøring av skattelistene i et høringsnotat som nå sendes ut. Hovedformålet med forslaget er å styrke personvernet. Høringsfristen er satt til 15. september 2003.

Departementet går inn for at skattelistene fortsatt skal være offentlige. Det foreslås at listene skal inneholde informasjon om skattyternes navn, poststed, fødselsår, formue, inntekt og utlignet skatt, men at opplysninger om fødselsdato, gateadresse og skatteklasse fjernes. Det samme gjelder opplysninger om personer med sperret adresse.

Departementet går inn for at det fortsatt skal legges ut papirlister på ligningskontoret. Det foreslås også at skattelistene publiseres på skatteetatens hjemmesider på internett, men at det etableres klare søkebegrensninger. De som ønsker innsyn i listene skal som utgangspunkt henvises til disse ordningene. Utleggsperioden begrenses til 3 uker også på internett. Det blir ikke tillatt for andre enn skatteetaten å publisere fullstendige skattelister på internett. Departementet legger opp til at det ikke skal være tillatt med elektronisk avlesning av papirlistene som legges ut på ligningskontoret.

Ordningen med at hele eller deler av skattelisten utleveres, foreslås avviklet. Departementet går likevel inn for at finansinstitusjoner, kreditopplysningsforetak og andre med konsesjon fra Datatilsynet fortsatt skal få hele skattelisten utlevert. Departementet foreslår også at disse gis tilgang til opplysninger om skattyternes personnummer.

Departementet foreslår at skattelistene bare legges ut om høsten, og at ordningen med ”vårutlegg” i juni opphører.

De endringene departementet går inn for vil først kunne gjennomføres med virkningen for utlegging av skattelistene i 2004. Innsyn i og utlevering av skattelister vil derfor skje på samme måte som tidligere høsten 2003. Det legges likevel opp til at utlevering av skattelisten høsten 2003 skal skje på vilkår av at opplysninger om skattyternes fødselsdato- og måned samt gateadresse ikke publiseres i trykte eller elektroniske medier, og at utleggsperioden på internett begrenses til 3 uker.