Historisk arkiv

Banklovkommisjonens utredning nr. 15 — NOU 2006: 17 Kredittforening som konsernspiss

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding fra Banklovkommmisjonen

PRESSEMELDING FRA BANKLOVKOMMISJONEN


Banklovkommisjonens utredning nr. 15 –
NOU 2006: 17 Kredittforening som konsernspiss

Banklovkommisjonen har oversendt sin utredning nr. 15, NOU 2006: 17 Kredittforening som konsernspiss, til Finansdepartementet.

I brev av 18. april 2006 ba Finansdepartementet Banklovkommisjonen utrede og vurdere spørsmål knyttet til kredittforetaket Landkreditt og en konserngruppe med konsernlignende tilknytning mellom foreningen Landkreditt og andre finansforetak (herunder bank). Banklovkommisjonen ble bedt om å utarbeide utkast til lovendringer som i tilfelle vil legge forholdene til rette for slik konserndannelse.

Utredningen inneholder forslag til endringer i finansieringsvirksomhetsloven kapittel 2a som innebærer at det åpnes for at en tidligere kredittforening kan være morselskap i et finanskonsern, i form av en eierforening som etter endring av sine vedtekter ikke skal drive annen virksomhet enn å forvalte sine eierinteresser i foretakene som inngår i finanskonsernet. Finanskonsernet kan dermed organiseres etter ”holdingmodellen”. Eierforeningen vil i et slikt konsern være et rent holdingsselskap uten operativ finansieringsvirksomhet. Et slikt holdingsselskap har hittil bare kunnet etableres i form av et aksjeselskap eller allmennaksjeselskap.

Spørsmål i tilknytning til utredningen kan rettes til:
- Banklovkommisjonens leder, prof. dr. juris Erling Selvig, tlf. 22 85 97 45
- Banklovkommisjonens hovedsekretær, Lise Ljungmann, tlf. 22 31 69 34


Publisert: 13.09.06