Historisk arkiv

Innstrammingen i praksis med utlevering av skattelister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Statssekretær Øystein Børmer (H), Dagbladet

Innstrammingen i praksis med utlevering av skattelister

Statssekretær Øystein Børmer (H), Dagbladet 22.10.2003

Finansdepartementets moderate innstrammingstiltak i forbindelse med utleggingen av skattelistene i høst, har vakt reaksjoner. Både i pressen, som ikke liker innstrammingene, men også hos Datatilsynet, som mener departementet skulle gått mye lenger.

Talsmenn for presseorganisasjonene mener innstrammingen er i strid med offentlighetsloven. Det er ikke riktig. Utleveringen av elektroniske skattelister går lenger enn det som kreves etter lovgivningen, og kan betraktes som en form for ”ekstraservice” fra myndighetenes side. Endringen vil heller ikke hindre pressen å drive kritisk journalistikk. Flere aviser opererer allerede med slike begrensninger som det departementet nå legger opp til.

Fakta er: De senere år har mange aviser, markedsføringsbedrifter, finansinstitusjoner, kredittopplysningsforetak, idrettsforeninger og musikkorps fått utlevert skattelisten i elektronisk form fra skattemyndighetene samtidig med at papirlistene legges ut på ligningskontoret. Det vil også skje i høst, men på vilkår av at informasjon om skattyternes gateadresse, fødselsdag og – måned, samt skatteklasse ikke offentliggjøres når listene legges ut. Skattelistene skal heller ikke ligge på internett mer enn 3 uker. Skattelistene kan likevel fortsatt lagres og brukes til journaliske formål i avisene.

Det er flere grunner til at det bør strammes inn. Hensynet til personvernet er viktig. Skattelistene inneholder personopplysninger som kan misbrukes. Det er ikke lenge siden vi i en av våre største aviser kunne lese om en ransmann som hadde plukket ut sitt offer nettopp i skattelistene. Departementet har også mottatt signaler om at personopplysninger fra listene kan brukes til andre former for kriminell aktivitet. Det er svært uheldig. Selv om departementets beslutning ikke vil stoppe de kriminelle, vil det heretter bli vanskeligere å bruke skattelistene til slike formål. Det er et skritt i riktig retning.

Enkelte har forsøkt å skape et inntrykk av at høstens innstramming kom som ”lyn fra klar himmel” i slutten av forrige uke. Det er feil. Innstrammingen ble varslet i et høringsnotat som ble sendt ut den 24. juni.

Jeg nevner avslutningsvis at et lovforslag om innstramminger som først kan gjennomføres med virkning for utleggingen av skattelistene i 2004 vil bli fremmet for Stortinget i løpet av vinteren.