Historisk arkiv

Overgangsregler for innskuddspensjonsordninger med innslagspunkt 2 G

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet har laget en overgangsordning for foretak som 1. januar 2006 eller tidligere har etablert innskuddspensjonsordninger som økonomisk sett tilfredsstiller kravene i OTP-loven for alle ansatte.

Overgangsregler for innskuddspensjonsordninger med innslagspunkt 2 G

Lov om obligatorisk tjenestepensjon pålegger nærmere bestemte foretak å opprette en tjenestepensjonsordning for arbeidstakerne, som tilfredsstiller kravene i foretakspensjonsloven eller innskuddspensjonsloven, og samtidig tilfredsstiller minstekrav som er nærmere angitt i lov om obligatorisk tjenestepensjon. For innskuddspensjonsordninger skal det blant annet minst skytes inn et innskudd på 2 prosent av lønn mellom 1G og 12 G.

Fram til 1. januar 2006 var det i innskuddspensjonsordninger som skulle oppfylle innskuddspensjonslovens regler ikke adgang til å beregne innskudd av lønn under 2 G. Innslagspunktet for beregning av innskudd ble endret fra 2 G til 1 G ved endring i innskuddspensjonsforskriften 1. januar 2006, samtidig med ikrafttredelsen av lov om obligatorisk tjenestepensjon.

Innskuddspensjonsordninger opprettet 1. januar 2006 eller tidligere er basert på de gamle reglene om innslagspunkt. Departementet har mottatt henvendelser fra flere foretak med spørsmål om innskuddsordninger opprettet før lov om obligatorisk tjenestepensjon trådte i kraft, som ikke beregner innskudd av inntekt under 2 G, må endres selv om de økonomisk sett oppfyller minstekravene til OTP.

Departementet legger vekt på at det skal fremgå av pensjonsplanen at en ordning oppfyller kravene i lov om obligatorisk tjenestepensjon.

Fra foretakene er det opplyst at en umiddelbar endring av innskuddsplanen er vanskelig. Ansatte er lovet en viss prosentsats i innskudd. En omlegging av pensjonsplanen til innslagspunkt 1 G med uendrede prosentsatser vil gi økte kostnader for bedriften. En slik omlegging vil også endre forholdet mellom innskudds- og ytelsespensjon, som kan ha ligget til grunn for ansattes valg av ordning.

Departementet har derfor laget en overgangsordning for foretak som 1. januar 2006 eller tidligere har etablert innskuddspensjonsordninger som økonomisk sett tilfredsstiller kravene i OTP-loven for alle ansatte, dvs. at alle ansatte i foretaket får innskudd som minst tilsvarer minstekravet på 2 % av lønn mellom 1 G og 12 G. Overgangsordningen innebærer at foretakene får en fire-års periode til å endre innslagspunkt fra 2 G til 1 G. Foretakene må senest etter to år ha endret innslagspunktet fra 2 G til 1,5 G.

Les forskriften her.

Publisert: 30.06.06