Historisk arkiv

Tiltak for å styrke fiskeindustrien og markedstilgangen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr.: 82/2001
Dato: 11.10.2001
Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim tlf. 22 24 64 60 / 90 57 09 41
Ekspedisjonssjef Johán H. Williams tlf. 22 24 64 40 / 90 02 44 46

Tiltak for å styrke fiskeindustrien og markedstilgangen

- Nærheten til store ressurser gir norsk fiskeindustri gode muligheter for økt verdiskaping, og fordelene med tilgangen på fersk fisk av høy kvalitet må utnyttes. Derfor prioriterer regjeringen forskning og utvikling innen foredling og markedsføring. Arbeidet for høy foredlingsgrad, utnyttelse av biprodukter og utvikling av bioteknologi basert på marint råstoff er viktigere enn noen gang, sier fiskeriminister Otto Gregussen i forbindelse med forslaget til statsbudsjett for neste år.

Den internasjonale konkurranseevnen kan styrkes gjennom produkt- og markedsstrategier. Omstillingsevne og vilje til å utvikle og ta i bruk ny teknologi og kunnskap er avgjørende for å lykkes, understreker Gregussen.

- Når regjeringen forslår en nasjonal satsing på torsk som en ny, kommersiell oppdrettsart i Norge, er det både for å øke verdiskapingen langs kysten og for at industrien kan få et utvidet ressursgrunnlag og et utvidet marked. Kombinasjonen fiskeri og oppdrett kan gi fiskeindustrien helt nye muligheter ved at en har råstoff hele året. Dette er en nødvendig forutsetning for å kunne satse på mer avanserte produkter fra norsk fiskerinæring. Kombinasjonen fiskeri og oppdrett vil også gjøre det mulig å satse mer på vårt naturlige fortrinn som er tilgang på fersk fisk av høy kvalitet, hele året. Fiskeindustrien har også et udekket behov for arbeidskraft, og det er derfor viktig å legge til rette for økt bruk av utenlandsk arbeidskraft, sier fiskeriminister Otto Gregussen.

Fiskeri- og havbruksnæringen er del av en global industri med kamp om både råvarer og markedsandeler. Kjededannelser i omsetningsleddet er en betydelig utfordring for produsentene. Skal norsk fiskerinæring være konkurransedyktig må den ha enheter som er store og fleksible nok til å klare seg i konkurransen. Regjeringen vil føre en politikk som bidrar til å styrke norske bedrifter innenfor rammen av de internasjonale avtalene.

Arbeidet med handelspolitiske problemstillinger vil kreve betydelige ressurser framover. Sentrale rammebetingelser for markedsadgang ligger i EØS-avtalen, EFTAs tredjelandsavtaler og GATT-avtalen under Verdens handelsorganisasjon (WTO). Lakseavtalen med EU går ut i 2002 og det blir en stor utfordring å finne løsninger på markeds- og produksjonssiden slik at vi unngår nye handelskonflikter.

Fiskeridepartementet legger stor vekt på å bedre handelsbetingelsene til markeder i Asia, Øst-Europa, Latin-Amerika og USA. Den planlagte ministerkonferansen i WTO i Qatar i november 2001 kan resultere i en ny forhandlingsrunde. I den forbindelse vil norske myndigheter arbeide for at økt liberalisering av handelen med fisk blir satt på dagsordenen. Bedre globale ordninger for handelen med fisk vil være med å øke markedsmulighetene og gi mer stabile rammebetingelser for fiskeeksportørene i Norge, sier fiskeriminister Otto Gregussen