Historisk arkiv

Styrking av forskningsmiljøene i Bergen og Tromsø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr.: 80/2001
Dato: 11.10.2001
Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Anne-Birgitte Sveri tlf. 22 24 64 10 / 90 98 64 27

Styrking av forskningsmiljøene i Bergen og Tromsø

- Bergen og Tromsø utgjør de viktigste tyngdepunktene i den marine forskningen i Norge. Det er viktig å styrke kompetansen og samarbeidet mellom dem. Dette legger regjeringen opp til i vårt budsjettforslag for Fiskeridepartementet, sier fiskeriminister Otto Gregussen.

I tillegg til ressursforskningen ved Havforskningsinstituttet i Bergen har Fiskeriforskning i Tromsø hatt ansvaret for slik forskning på et begrenset antall arter. På bakgrunn av de store utfordringene innen fiskeriforvaltningen er det hensiktsmessig å samle den nasjonale innsatsen for ressursforskning, og regjeringen legger derfor opp til at Havforskningsinstituttet overtar Fiskeriforsknings ressursforskning ved at det etableres en egen avdeling for Havforskningsinstituttet i Tromsø. Dermed får Havforskningsinstituttet fra 1. januar 2002 ansvar for å forvalte den samlede nasjonale innsatsen på ressursforskning.

Samtidig vil Fiskeriforskning få en egen avdeling i Bergen ved at Sildeolje- og Sildemelindustriens Forskningsinstitutt (SSF) i Bergen i løpet av året inngår en avtale om sammenslåing med Fiskeriforskning. Bakgrunnen er ønsket om å danne en større og mer slagkraftig forskningsinstitusjon innenfor prosess- og produktutvikling.

Driftsbevilgningen til Havforskningsinstituttet foreslås økt med om lag 40 millioner kroner, og det bevilges 307 millioner kroner til nytt forskningsfartøy. Tilskuddet til Fiskeriforskning foreslås økt med 26,5 millioner kroner. I tillegg får Fiskeriforskning 5,8 millioner i økt grunnbevilgning gjennom Norges forskningsråd.