Historisk arkiv

Forskning - bioteknologi og torsk i oppdrett prioriteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Regjeringen intensiverer forskningsinnsatsen i budsjettet for 2004. Både marin bioteknologi og torsk i oppdrett er prioriterte områder over Fiskeridepartementets budsjett. Tromsø-miljøet styrkes ytterligere som tyngdepunkt for nasjonal forskning knyttet til utvikling av torsk som oppdrettsart. Videre får Forskningsprogrammet marin bioteknologi i Tromsø (MaBiT) også et nødvendig håndslag i neste års budsjett. (08.10.2003)

Pressemelding

Nr.: 64/2003
Dato: 08.10.2003
Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Kathrine Angell-Hansen - tlf.: 22 24 64 89
Informasjonsrådgiver Dag H Nestegard - tlf.: 22 24 23 87

Forskning - bioteknologi og torsk i oppdrett prioriteres

Regjeringen intensiverer forskningsinnsatsen i budsjettet for 2004. Både marin bioteknologi og torsk i oppdrett er prioriterte områder over Fiskeridepartementets budsjett. Tromsø-miljøet styrkes ytterligere som tyngdepunkt for nasjonal forskning knyttet til utvikling av torsk som oppdrettsart. Videre får Forskningsprogrammet marin bioteknologi i Tromsø (MaBiT) også et nødvendig håndslag i neste års budsjett.

Fiskeriminister Svein Ludvigsen er fornøyd med at forskningen styrkes i neste års budsjett. – Særlig satsingen på bioteknologi er viktig. Dette er et felt jeg tror blir stadig mer betydningsfullt i årene som kommer, sier statsråden.

Bevilgningen til avlsprogrammet for torsk i regi av Fiskeriforskning er styrket med 12 millioner kroner, til 22 millioner kroner, for å fremme utvikling av torskeoppdrett.

Det er også viktig at det legges til rette for målrettet satsing på forskning og næringsutvikling for å fremme kommersialisering av marin bioteknologi. Forskningsprogrammet marin bioteknologi i Tromsø (MaBiT) var planlagt for perioden 1997-2002, men ble videreført i 2003 i påvente av avklaring av hvordan dette arbeidet skal ivaretas i framtiden. Fiskeridepartementet tar sikte på å gi tilskudd til MaBiT for en ny periode 2004-2008, og i budsjettforslaget for 2004 settes det av 5 mill. kroner til programmet.

Etablering av en marin biobank er betydningsfullt både ut fra et forvaltningsmessig, vitenskapelig og kommersielt perspektiv. Biobanken skal bl.a. sikre utnyttelse av informasjon om marine organismer og ressurser. Fiskeridepartementet bidro i 2003 med midler til etablering av en nasjonal marin biobank i Tromsø (Marbank). Det er satt av inntil 4 mill. kroner til å dekke etableringskostnader også i 2004.