Historisk arkiv

Sjøsikkerhet, forskning og arbeidsplasser prioriteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Fiskeridepartementets budsjett innebærer økt innsats for sjøsikkerhet og mer målrettet forskningsinnsats. Regjeringen tar flere grep for å styrke sjøsikkerheten og oljevernberedskapen gjennom både forebyggende tiltak og håndtering dersom en ulykke skulle skje, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen. Det samlede budsjettet er samtidig innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Budsjettet vil dermed kunne bidra til å sikre en lav rente og kronekurs, og derigjennom sikre arbeidsplassene i konkurranseutsatt sektor. (08.10.2003)Presentasjon av Fiskeridepartementets budsjett(Powerpoint 2,4 Mb)St.prp. nr. 1 (2003-2003) (Fiskeridepartementets fagproposisjon utskriftsvennlig versjon – PDF-format)Alt om statsbudsjettet kan du også finne på Finansdepartementets budsjettportal: www.statsbudsjettet.dep.no

Pressemelding

Nr.: 66/2003
Dato: 08.10.2003
Kontaktperson:
Ekspedisjonssjef Kirsten Ullbæk Selvig – tlf.: 22 24 64 37
Fung. ekspedisjonssjef Astrid Holtan - tlf.: 22 24 64 93
Avdelingsdirektør Kathrine Angell-Hansen - tlf.: 22 24 64 89
Avdelingsdirektør Jan Frederik Danielsen - tlf.: 22 24 64 42
Informasjonsrådgiver Dag H Nestegard – tlf.: 22 24 23 87

Sjøsikkerhet, forskning og arbeidsplasser prioriteres

Fiskeridepartementets budsjett innebærer økt innsats for sjøsikkerhet og mer målrettet forskningsinnsats. Regjeringen tar flere grep for å styrke sjøsikkerheten og oljevernberedskapen gjennom både forebyggende tiltak og håndtering dersom en ulykke skulle skje, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen. Det samlede budsjettet er samtidig innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Budsjettet vil dermed kunne bidra til å sikre en lav rente og kronekurs, og derigjennom sikre arbeidsplassene i konkurranseutsatt sektor.

Regjeringen foreslår et budsjett for Fiskeridepartementet for 2004 med en utgiftsramme på 2 525,169 millioner kroner og en inntektsramme på 850,431 millioner kroner. I forhold til saldert budsjett 2003 innebærer forslaget en økning på 54,544 mill. kroner, korrigert for fiskeriavtalen.

Sjøsikkerhet og beredskap

Budsjettforslaget for 2004 innebærer en styrking av sjøsikkerhet og beredskap. Kystverket leier inn ett slepefartøy som dekker Øst-Finnmark. Samtidig påtar Forsvaret seg å ha et fartøy med slepebåtberedskap i området Vest-Finnmark/Nord-Troms. Videre inngår Kystverket og Forsvaret en samarbeidsavtale som betyr at det vil være et fartøy med slepekapasitet utenfor Vesterålen og Sør-Troms. Det er inngått en intensjons­avtale med Fiskebåtredernes Forbund om et mulig samarbeid om slepekapasitet i nordområdene.

Arbeidet med å etablere en trafikksentral i Nord-Norge i Vardø går etter planen. Det foreslås en startbevilgning på 2,5 mill. kroner i 2004. Trafikksentralen skal være ferdig innen 2007.

Utbygging av nettverket for automatisk identifisering av skip (AIS) sluttføres i 2004.

Fiskeridepartementet fortsetter arbeidet med å etablere påbudte seilingsleder for å regulere den skipstrafikken med farlig og forurensende last som i dag går innenfor territorialfarvannet. Utvidelsen av territorialfarvannsgrensen fra 4 til 12 nautiske mil trer i kraft fra 1. januar 2004.

Arbeidet med å etablere nye mellomdepoter med oljevernutstyr vil fortsette i 2004. I 2004 skal Kystverket også starte prosessen med å oppgradere hoveddepotene.


Redningsselskapet (NSSR) er en viktig partner i sjøsikkerhetsarbeidet. Fiskeri­departementet, Kystverket og NSSR vurderer nå muligheten for å utvide samarbeidet.

Kystverket har utarbeidet en oversikt over nødhavner og sjøsettingsplasser langs kysten.

Forskning og utvikling

Satsing på innovasjon og marin forskning og utvikling er en nødvendig forutsetning for å hente ut det betydelige verdiskapingspotensialet som ligger i marin sektor. I Fiskeridepartementets budsjettforslag legges det opp til en samlet bevilgning til forskning og utvikling på 910,5 mill. kroner, dvs. 36 prosent av departementets samlede budsjett.

Tromsømiljøet vil bli ytterligere styrket som tyngdepunkt for nasjonal forskning knyttet til utvikling av torsk som oppdrettsart. Bevilgningen til avlsprogrammet for torsk i regi av Fiskeriforskning er styrket med 12 mill. kroner til 22 mill. kroner.

Forsknings­programmet marin bioteknologi i Tromsø (MaBiT) videreføres for en ny femårsperiode med et tilskudd i 2004 på 5 mill. kroner. Det er også i 2004 satt av midler til etablering av en marin biobank i Tromsø.

Arbeidet med forvaltningsplan for Barentshavet og utredninger av effekter av næringsaktivitet i området skal prioriteres i 2004. Havforskningsinstituttet har en viktig rolle som koordinator av utredningsarbeidet knyttet til fiskeri, havbruk og skipstrafikk.

Forskning knyttet til trygg og sunn sjømat har høy prioritet også i 2004. Det øremerkes 4,5 mill. kroner på Utdannings- og forskningsdepartementets budsjett til Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES).
Fiskeridepartementets tilskudd til Norges Forskningsråd foreslås økt med 6 mill. kroner til 236 mill. kroner.

Presentasjon av Fiskeridepartementets budsjett
(Powerpoint 2,4 Mb)

St.prp. nr. 1 (2003-2003)
(Fiskeridepartementets fagproposisjon utskriftsvennlig versjon – PDF-format)

Alt om statsbudsjettet kan du også finne på Finansdepartementets budsjettportal.