Historisk arkiv

Nasjonal satsing på torskeoppdrett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

Nr.: 78/2001
Dato: 11.10.2001
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim tlf. 22 24 64 60 /90 57 09 41

Nasjonal satsing på torskeoppdrett

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet en nasjonal, helhetlig satsing på torsk som ny kommersiell oppdrettsart i Norge.

- Havbruk er Norges framtidsnæring, og mange stiller store forhåpninger til et kommende torskeoppdrett. Det er en optimisme regjeringen deler. Derfor vil vi ta et langsiktig krafttak for å utvikle torsk som oppdrettsfisk, sier fiskeriminister Otto Gregussen.

Med utgangspunkt i en felles strategi fra Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) og Norges forskningsråd, som er laget i samspill med næringsaktører og forskningsmiljøer, vil det bli utviklet en samlet plan for satsingen. Fiskeridepartementet skal koordinere arbeidet.

Tromsø vil være et tyngdepunkt for arbeidet med avl og genetikk på torsk. Fiskeriforskning i Tromsø får det forskningsmessige ansvaret for å tilrettelegge og etablere et organisert avlssystem for torsk i samarbeid med næringen og relevante institusjoner innen avl og forskning. Arbeidet med prosjektering av en ny avlsstasjon for torsk i Tromsø vil starte i 2002 med sikte på snarlig byggestart. Det blir øremerket midler til et professorat og to stipendiatstillinger ved Universitetet i Tromsø over Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets budsjett. Tilskuddet til Fiskeriforskning økes med 10 millioner kroner for å starte arbeidet med utvikling av torsk som oppdrettsart. Når satsingen er nærmere konkretisert, blir antall og plassering av feltstasjoner vurdert. Det vil bli en eller flere slike feltstasjoner i Finnmark.

Norges forskningsråd skal fortsatt ha hovedansvaret for forskning på torsk. Det øremerkes minst 10 millioner kroner til slik forskning innenfor forskningsrådets budsjett for 2002. Det er naturlig å bygge videre på lang erfaring i ulike forskningsmiljøer. Det gjelder blant annet Havforskningsinstituttet som har stor kompetanse på torsken i havet og torsk i oppdrett og Akvaforsk som har kompetanse på avl.

Nyskapingsprogrammet for marin sektor i regi av SND, der torsk er et prioritert område, videreføres i 2002.

I oppfølgingen av fiskeriministerens havbrukspolitiske redegjørelse for Stortinget er det nedsatt et regjeringsutvalg som blant annet skal iverksette og koordinere satsingen på torskeoppdrett. Utvalget er ledet av fiskeriministeren.

Det vil bli etablert et strategisk selskap for avl og genetikk på torsk der næringslivet, forskningsinstitusjoner og staten deltar. Statens engasjement på eiersiden vil sikre at resultater og framgang på forsknings- og avlssiden