Historisk arkiv

Stortingets forsvarskomité slutter seg til radikal omlegging av Forsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

– Den brede enigheten i komiteen vil bedre situasjonen for Forsvaret. Det sier forsvarsminister Bjørn Tore Godal i en kommentar til innstillingen fra Stortingets forsvarskomité om langtidsproposisjonen for Forsvaret.

Pressemelding

Nr.: 026/2001
Dato: 10.06.01

Stortingets forsvarskomité slutter seg til radikal omlegging av Forsvaret

– Den brede enigheten i komiteen vil bedre situasjonen for Forsvaret. Det sier forsvarsminister Bjørn Tore Godal i en kommentar til innstillingen fra Stortingets forsvarskomité om langtidsproposisjonen for Forsvaret. Innstillingen støtter i hovedsak opp om regjeringens opplegg for omleggingen av Forsvaret. – Regjeringen har fått tilslutning til de fleste hovedgrepene i og de overordnede målsettinger for omleggingen.

Regjeringen har fått medhold i målsettingene om at Forsvarets organisasjon skal reduseres med omkring 5.000 personell, og at Forsvarets driftsutgifter innen utløpet av omleggingsperioden skal være redusert med om lag 2 milliarder kroner. – Dette utgjør innstillingens mest sentrale punkt, sier forsvarsministeren. Regjeringen har dessuten i hovedsak fått tilslutning til at Forsvaret må moderniseres for å møte en ny tids utfordringer. Alt i alt betyr dette at komiteen har sluttet seg til den kriseforståelsen regjeringen søkte å formidle gjennom St.prp. nr. 45 (2000-2001).

Flertallet i forsvarskomiteen går inn for at Forsvarets styrkestruktur skal være noe større enn det regjeringen anbefalte. Blant annet skal Heimvernet videreføres med dagens omfang og organisering, Hæren skal tilføres en ekstra brigade, og det skal investeres i fem missiltorpedobåter av Skjold-klassen i tillegg til den som allerede er produsert. I tillegg er det oppnådd prinsipiell enighet om at jagerflyflåten skal erstattes i perioden 2010-2015, eventuelt og om nødvendig gjennom tilleggsbevilgninger. Komiteen slutter seg til om lag 90 prosent av de nedleggelsene som anbefales i proposisjonen. Samtidig går komiteen inn for enkelte endringer med hensyn til lokaliseringen av Forsvarets garnisoner – blant annet skal det fortsatt være virksomhet på Heistadmoen, Haslemoen, Dombås og Mågerø. Komiteens justeringer gir imidlertid et bevilgningsbehov som går utover regjeringens og Arbeiderpartiets forslag. Hvor stor økning dette vil innebære, må departementet regne nærmere på i dagene som kommer.

– Det som har vært viktigst for regjeringen, er at den generelle retningen på omleggingen ble opprettholdt, påpeker Godal. Regjeringen har fått tilslutning til så godt som alle sine effektiviseringstiltak. Blant annet slutter komiteen seg enstemmig til at Forsvarets overkommando på Huseby legges ned. Derimot er det ikke flertall for regjeringens forslag om å integrere forsvarssjefen og hans strategiske funksjoner i Forsvarsdepartementet. – Gjennom store omorganiseringsgrep, samlokalisering av departementet og forsvarssjefens stab, og en betydelig slanking av ledelsesapparatet, kan man imidlertid oppnå mange av de samme effektene. Det er dessuten flertall for å gjennomføre drastiske kutt i ledelsesapparatet, og dermed i Forsvarets aktivitet i Oslo, sier forsvarsministeren.

Komiteens flertall, bestående av Arbeiderpartiet og Høyre, går inn for at Forsvarets operative hovedkvarter lokaliseres til Stavanger, der det samlokaliseres med det subregionale NATO-hovedkvarteret i Jåttånuten. – Samarbeidet i NATO er hovedpillaren i vår sikkerhets- og forsvarspolitikk, uttaler forsvarsministeren. – Derfor er det helt sentralt at vi viderefører det tette samarbeidet med alliansen, også på hovedkvartersnivå.