Historisk arkiv

Arbeidsgruppe konkluderer om framtidig lokalisering av Militærmedisinsk utdannings- og kompetansesenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsdepartementet har i dag mottatt utredningen fra arbeidsgruppen som ble nedsatt for en fornyet vurdering av framtidig lokalisering av Militærmedisinsk utdannings- og kompetansesenter. Arbeidsgruppen konkluderer med at Sessvollmoen velges som lokaliseringssted.

Pressemelding

Nr.: 047/2001
Dato: 02.10.01

Arbeidsgruppe konkluderer om framtidig lokalisering av Militærmedisinsk utdannings- og kompetansesenter

Forsvarsdepartementet har i dag mottatt utredningen fra arbeidsgruppen, som ble nedsatt for en fornyet vurdering av framtidig lokalisering av Militærmedisinsk utdannings- og kompetansesenter. Arbeidsgruppen konkluderer med at Sessvollmoen velges som lokaliseringssted, slik Regjeringen foreslo i proposisjonen om det nye Forsvaret. Sessvollmoen gir de laveste investeringskostnader, tilfredsstiller de fagmedisinske krav som arbeidsgruppen har lagt til grunn og ansees å ha gode muligheter for å rekruttere og beholde kompetanse. Alternativet Sessvollmoen gir også mulighet for uttak av synergieffekter på grunn av samlokalisering med utdannings- og kompetansesenter for Hærens logistikkvåpen.

I forbindelse med behandling av Innst S. nr 342 (2000-2001) jfr St. prp.nr 45 (2000-2001) besluttet Stortinget at det skal opprettes et militærmedisinsk utdannings- og kompetansesenter (MUKS). Luftforsvarets sanitetsskole i Stavern (LSS) og Sanitetsregimentet (SANR) på Lahaugmoen skal legges ned. Stortinget tok ikke stilling til lokalisering av MUKS, men ba om en fornyet vurdering av MUKS lokalisert innenfor alternativene Lahaugmoen, Sessvollmoen og Østerdal garnison.

Gjennom en arbeidsgruppe nedsatt av departementet er det utarbeidet et beslutningsgrunnlag basert på de alternativene Stortinget har bedt om å få vurdert samt et alternativ som omfatter Haslemoen leir i Våler i Solør.

Arbeidsgruppen har konstatert at den opprinnelige vurdering der Luftforsvarets Sanitetsskole Stavern og Sanregimentet ble slått sammen var for snever. Fortsatt ville det være en delvis dublerende kompetanse i Forsvarets Overkommando/Sanitetsstaben (FO/SAN) og det ville være et udekket utdanningsbehov for spesialister til Heimevernet i størrelsesorden ca 170 soldater pr år. Arbeidsgruppen har derfor sett både organiseringen og lokaliseringen av MUKS i lys av dette og lagt både FO/SAN og utdanning til HV inn i vurderingsgrunnlaget. Beslutningsgrunnlaget omfatter både fagmedisinske og økonomiske vurderinger.

Arbeidsgruppen anbefaler at den valgte løsningen videreutvikles med sikte på etablering av en felles sanitetstjeneste der all sanitetsrelatert virksomhet i Forsvaret samles under ledelse av en sjef. Arbeidsgruppen ser her ytterligere potensiale for positive effekter med bedre samordninger og prioriteringer, felles kompetansemiljø og kostnadsbesparelser på driftssiden, ikke minst i form av bemanningsreduksjoner.

Tilrådningen fra arbeidsgruppen vil nå bli behandlet i Forsvarsdepartementet for endelig politisk beslutning. Saken vil deretter bli lagt fram for Stortinget.