Historisk arkiv

Luftprosjekt 2001 - utredning fra arbeidsgruppe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Arbeidsgruppen har med bakgrunn i endrede operative forutsetninger for virksomheten ved Oslo Lufthavn Gardermoen, anbefalt at det ikke nå gjennomføres relokaliseringer av Forsvarets virksomhet ved Rygge/Gardermoen/Kjeller.

Pressemelding

Nr.: 048/2001
Dato: 02.10.01

Luftprosjekt 2001 – utredning fra arbeidsgruppe

Forsvarsdepartementet har mottatt utredningen fra prosjektgruppen som har vurdert framtidig lokalisering av Forsvarets virksomhet på Rygge, Gardermoen og Kjeller. Arbeidsgruppen har med bakgrunn i endrede operative forutsetninger for virksomheten ved Oslo Lufthavn Gardermoen, anbefalt at det ikke nå gjennomføres relokaliseringer av Forsvarets virksomhet ved Rygge/Gardermoen/Kjeller.

Regjeringen fremmet i St.prp. nr. 45 (2000-2001) forslag til omstilling av Forsvaret i perioden 2002-2005. Regjeringen foreslo bl.a. å nedlegge den flyoperative virksomheten på Rygge, ved å flytte FEKS/717 skvadron med 3 stk DA-20 Jet Falcon fly og 720 skvadron med 6 stk. Bell 412 SP taktiske helikoptre til Gardermoen. 335 skvadron med 6 stk. C-130 Hercules middelstunge transportfly ble foreslått videreført på Gardermoen.

Ved Stortingets behandling av proposisjonen, jfr. Innst. S. nr. 342 (2000-2001) ble det vist til det potensial som kunne ligge i salg av Kjeller ved å flytte ut verkstedsenheter fra Luftforsvarets forsyningskommando (LFK). Stortinget vedtok derfor å få utredet muligheten for å flytte hele eller deler av verkstedsvirksomheten til en av Luftforsvarets stasjoner. Utredningen skulle videre se en mulig reorganisering av virksomheten på LFK i sammenheng med den fremtidige virksomheten på Gardermoen og Rygge. Gardermoen ble nevnt som et nærliggende alternativ, og det ble sett på som nødvendig å se hvilke konsekvenser det ga for forslagene om flytting av FEKS/717 skvadron og 720 skvadron til Gardermoen. Regjeringen ble videre anmodet om å fremlegge en anbefaling med sikte på behandling i Stortinget i løpet av høstsesjonen 2001.

Utredningen om framtidig virksomhet på Rygge, Gardermoen og Kjeller har ikke avdekket muligheter for økonomiske innsparinger innenfor de operative krav og rammer som foreligger for Luftforsvarets virksomhet. Det er derfor ikke nå grunnlag for å anbefale relokalisering av virksomhetene på disse stedene.

I denne utredningen har det kommet fram strenge faglige krav fra Luftfartsverket til militær bruk av Gardermoen, spesielt til test- og øvelsesflyging for jagerfly og helikoptere. Dette har i forhold til St.prp. nr. 45 (2000-2001) endret forutsetningene for hvilke virksomheter som kan legges til Gardermoen.

Prosjektgruppen mener det bør foretas en bredere gjennomgang av Luftforsvarets virksomhet, inklusive driftsmønsteret for vedlikehold, logistikk og administrative tjenester med sikte på større effektivisering og reorganisering, før virksomhetene på disse tre stedene eventuelt relokaliseres.

Som en del av denne gjennomgangen bør Forsvaret vurdere nye løsninger i sammenheng med bl.a. NATOs DCI-program og med utviklingen av framtidig transportflykapasitet. Det sistnevnte utredes særskilt, og utredningen er forutsatt ferdig 17. desember 2001.

Prosjektgruppens anbefaling vil gå inn i grunnlaget for departementets videre arbeid fram til endelig politisk beslutning. Saken vil deretter bli lagt fram for Stortinget.