Historisk arkiv

Modernisering gjennom desentralisering og maktspredning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 160/2003
Dato: 08.10.2003

Modernisering gjennom desentralisering og maktspredning

Oppland fylkeskommune har tatt Regjeringens signal på alvor om modernisering av offentlig sektor. De har søkt om - og fått - mulighet til å skreddersy bruken av offentlige virkemidler i samsvar med sine utfordringer og behov.

- Dette er et godt forsøksprosjekt for modernisering av offentlig sektor. – Regjeringens ja til Opplands ønsker styrker fylkeskommunens rolle som utviklingsaktør og følger opp Regjeringens målsetting om desentralisering og maktspredning, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

Forsøket vil omfatte økonomiske virkemidler til næringsutvikling, miljøtiltak, landbruk, spillemidler til idrettsformål og utvalgte virkemidler til arbeidsmarkedstiltak. I år desentraliserte Kommunal- og regionaldepartementet hoveddelen av regional- og distriktspolitiske virkemidler til fylkeskommunene, som et ledd i å styrke fylkeskommunene som regionale utviklingsaktører. ”Fritt Fram”-prosjektet er en naturlig oppfølging av dette.

- Oppland fylkeskommune har gjort en grundig og god jobb for å forankre prosjektet i kommunene, slik at forsøket også vil gi nyttig erfaring på hvordan samarbeidet mellom kommuner og fylkeskommuner kan utvikles, fortsetter statsråden. - Jeg håper at forsøket vil medvirke til politisk vitalisering på både fylkes- og kommunenivå. Her får lokale og regionale politikere anledning til og ansvar for å ta tak i viktige samfunnsutfordringer på sine områder, avslutter Solberg.