Historisk arkiv

Stor vekst i samiske budsjetter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding

Nr.: 162/2003
Dato: 08.10.2003

[ Pressemeldingen på samisk ]

Statsbudsjettet 2004

Stor vekst i samiske budsjetter

Bevilgningen til samiske formål for 2004 foreslås økt med 19 millioner kroner, hvorav 17 millioner gjelder Sametingets budsjett. – Regjeringen har også for neste budsjettår sørget for en betydelig vekst på dette feltet, sier statsråd Erna Solberg.

Regjeringens bevilgning til særskilte samiske formål foreslås til om lag 541 millioner kroner i 2004, mot om lag 522 millioner kroner i saldert budsjett for 2003. – Regjeringen prioriterer i dette budsjettet å styrke samisk språk, samisk utdanning og samiske barnehager, sier Solberg.

Sametinget mottar årlig bevilgninger også fra flere departementer. Til sammen foreslås det overført 227 millioner kroner til Sametinget i 2004, mot om lag 210 millioner i 2003, en økning på 8,1 prosent.

Over Kommunal- og regionaldepartementets budsjett foreslås bevilgningen til samiske formål økt med 9,3 prosent i forhold til i 2003. Rammen til Sametinget økes med 12,6 millioner kroner til 142,4 millioner kroner. Dette inkluderer en økning på 7 millioner kroner til tospråklighetsarbeid i kommuner og fylkeskommuner i forvaltningsområdet for samisk språk. Med denne bevilgningen har regjeringen fullt ut imøtekommet de behovene som ble avdekket i rapporten ”Utgifter knyttet til tospråklighet i kommuner og fylkeskommuner” fra 2002.

Kommunal- og regionaldepartementet øker også bevilgningen til Kompetansesenteret for urfolks rettigheter i Kautokeino med 50 000 kroner, slik at total bevilgning blir på 3,15 millioner kroner.

Som oppfølging av satsinger i stortingsmeldingen om høyere samisk utdanning og forskning, øker Regjeringen satsingen på duodji ved Samisk høgskole til 500 000 kroner neste år over Utdannings- og forskningsdepartementets budsjett. Samisk høgskole er videre foreslått tildelt 900 000 kroner til styrking av faglig utvikling i samisk språk og en administrativ stilling til rekrutteringsarbeid. På bakgrunn av den positive evalueringen av den samiske journalistutdanningen, tildeles høgskolen friske midler til å videreføre studietilbudet på permanent basis fra høsten 2003.

Gode barnehagetilbud basert på samisk språk og kultur er viktig for barns identitetsoppbygging i trygge omgivelser. Regjeringen foreslår derfor at bevilgningen til samiske barnehager over BFDs budsjett, som forvaltes av Sametinget, styrkes med 2 millioner kroner i 2004, en økning på hele 27,4 prosent. De særskilte samiske bevilgningene til helse og kultur videreføres på om lag samme nivå som i inneværende år. Regjeringen foreslår en økning på 300 000 kroner til utstillingsvederlag for samiske kunstnere over Kultur- og kirkedepartementets budsjett.

- Det samiske samfunnet og flere samiske institusjoner er fremdeles i en oppbyggingsfase. - For å legge til rette for den ønskede utviklingen av samisk språk, kultur og næringsliv har derfor Regjeringen funnet det nødvendig med økte bevilgninger til samiske formål, sier statsråd Solberg.

Se publikasjonen ” Bevilgninger til samiske formål i 2004” (H-22/03).