Historisk arkiv

Nye samiske veivisere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Pressemelding 30.07.2005

Kommunal- og regionaldepartementet og Sámi allaskuvla/Samisk høgskole har valgt ut tre nye samiske veivisere for skoleåret 2005/2006. (30.07.2005)

Pressemelding

Nr.: 171/2005
Dato: 30.07.2005

[ Samisk versjon ]

Nye samiske veivisere

Kommunal- og regionaldepartementet og Sámi allaskuvla/Samisk høgskole har valgt ut tre nye samiske veivisere for skoleåret 2005/2006.

De nye samiske veiviserne er:

  • Laila Blind Brandsfjell (19), Brekken i Sør-Trøndelag
  • Ándde Somby Sandvik (25), Karasjok i Finnmark
  • Susanne Amalie Andersen (20), Skånland i Troms

Disse ble presentert lørdag 30. juli på den samiske festivalen Markomeannu i Skånland/Evenes.

- Veiviserne kommer fra ulike samiske områder. Hensikten er at de til sammen skal utgjøre en dynamisk og kreativ gruppe. I utvelgelsesprosessen er det lagt vekt på kandidatenes personlige egenskaper, kunnskaper, formidlingsevne, kreativitet, engasjement og gruppesammensetning, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

- De tre nye samiske veiviserne vil ta opp tråden etter fjorårets veivisere. En stor del av arbeidet vil være å reise rundt til videregående skoler for å informere om samisk kultur og historie. Det har vist seg at både faktakunnskaper om samer og det personlige møtet mellom samisk og ikke-samisk ungdom er viktig. Veiviserne formidler kunnskap på en måte som gir en god forståelse for samer og samisk kultur. Etterspørselen etter veiviserne viser at det er et stort behov for informasjon om samer og samiske forhold, sier Solberg.

Prosjektet Samiske veivisere er et samarbeid mellom KRD og Samisk høgskole i Kautokeino. Sámi allaskuvla/Samisk høgskole er faglig og administrativt ansvarlig for prosjektet. Det ble startet opp i 2004, og skal pågå fram til 2007. Formålet med prosjektet er å spre kunnskap om samer og samiske samfunnsforhold til videregående skoler, organisasjoner og andre fora i hele landet der ungdommer er representerte. Det er avsatt midler til 3 stipender på inntil kr. 150.000,- per år.