Historisk arkiv

Landbruk Pluss: 500 millioner til nyskaping og næringsutvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

- Det er behov for en helhetlig politikk for å stimulere til nyskaping og sysselsetting med grunnlag i de samlede ressursene på gardene og i bygdene, sier landbruksminister Lars Sponheim. (08.10.2003)

Pressemelding

Nr.: 34
Dato: 08.10.2003

Kontaktperson:

Informasjonssjef Ottar Løvik, 22249105/14480477
Informasjonsrådgiver Ståle Norang 22249154/41438011

Landbruk Pluss: 500 millioner til nyskaping og næringsutvikling

- Det er behov for en helhetlig politikk for å stimulere til nyskaping og sysselsetting med grunnlag i de samlede ressursene på gardene og i bygdene, sier landbruksminister Lars Sponheim.

I jordbruksavtalen og Landbruksdepartementets budsjett er det flere ordninger som skal fremme en slik utvikling. Det foreslås bevilget 95 millioner til Verdiskapingsprogrammet for mat, 36,5 millioner til Verdiskapingsprogrammet for bruk og foredling av trevirke (Treprogrammet) og 7,7 millioner til Verdiskapingsprogrammet for reindrift. Samlet ramme for Bygdeutviklingsmidlene, som i hovedsak forvaltes av fylkene, er 323 millioner. Med tillegg av noen andre ordninger foreslås det i sum å avsette ca 500 millioner kroner til landbruksrettet næringsutvikling.

- Regjeringen mener det er nødvendig å utvikle en mer samlet strategi for utviklingen i landbruksnæringene som omfatter hele verdikjeden fra bonde til forbruker, og for nyskaping både innenfor landbruket og i forhold til nye næringer, sier landbruksminister Lars Sponheim. - Vi må derfor stimulere en mer markedsbasert vare- og tjenesteproduksjon som gjennom effektiv og nyskapende utnytting og foredling kan ta i bruk bygdene og landbruket sine samlede ressurser og fordeler. Det må stimuleres til nyskaping og bedre lønnsomhet. - Det må utvikles en politikk for all slags næringsvirksomhet som har det til felles at den drives med garden og bygda som utgangspunkt, sier Sponheim.

- Vi samler nå dette arbeidet i strategien Landbruk Pluss, som skal omfatte både økonomiske virkemidler og en målrettet eiendoms- og ressursforvaltning. Målet er at ressursgrunnlaget på bygdene i større grad blir utnyttet til ulike typer næringsutvikling og til bosetting, også for borgere uten direkte tilknytning til primærnæringene, sier Sponheim.

Landbruksdepartementet vil fra 2004 samordne de tre verdiskapingsprogrammene (mat, skog og reindrift) med satsing på bioenergi, utmarksnæringer og reiseliv i en stor helhetlig satsing. Målet er større slagkraft ved å se det tradisjonelle landbruket i sammenheng med nye næringstiltak, og der en legger grunnen for en mer samordnet bruk av de økonomiske virkemidlene.

- Vi ser gode resultater av dette arbeidet. Verdiskapingsprogrammet for mat har alene medvirket til å skape mellom 400 og 600 arbeidsplasser årlig, sier landbruksminister Lars Sponheim.

Landbruksministeren trekker spesielt fram at bevilgningen som er avsatt for å øke bruken av bioenergi økes fra 15 til 18 millioner kroner. - Vi tar også sikte på at produksjon av bioenergi skal inngå i jordbruksfradraget. Her vil regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om endringer, med mulig virkning fra 2004, i revidert nasjonalbudsjett, opplyser Sponheim.