Historisk arkiv

Bonus for å tilpasse reintallet Reindriftens ressurssenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Arbeidet for å få bedre balanse mellom reintallet og beitegrunnlaget skal styrkes. Det er satt av 11 mill. kroner til en ordning for reduksjon av reintallet i Vest-Finnmark beiteområde. Det skal etableres et Reindriftens ressurssenter. (08.10.2003)

Pressemelding

Nr.: 35
Dato: 08.10.2003

Kontaktperson:

Informasjonssjef Ottar Løvik, 22249105/14480477
Informasjonsrådgiver Ståle Norang 22249154/41438011

Bonus for å tilpasse reintallet
Reindriftens ressurssenter

Arbeidet for å få bedre balanse mellom reintallet og beitegrunnlaget skal styrkes. Det er satt av 11 mill. kroner til en ordning for reduksjon av reintallet i Vest-Finnmark beiteområde. Det skal etableres et Reindriftens ressurssenter.

Det er avsatt 2 millioner kroner for å etablere et Reindriftens ressurssenter. - Gjennom sitt arbeid for å skape alternative arbeids- og inntektsmuligheter vil senteret ha stor betydning for arbeidet med å tilpasse reintallet i forhold til beiteressursene, sier landbruksministeren.

Tilpassing av reintallet blir satt i verk i løpet av denne høsten. Det blir lagt opp som en bonusordning med satser som varierer alt etter om driftsinnehaveren skal avvikle hele driften eller om antallet rein bare skal reduseres. Høyeste bonussats gis til dem som avvikler.

Uansett hvilket alternativ som velges, er det en betingelse for bonus at det må inngås en driftsavtale mellom Reindriftsforvaltningen og det enkelte reinbeitedistrikt. Avtalen må forplikte distriktet til å redusere reintallet til høyeste lovlige reintall innen 1. april 2005. Driftsenhetene må forplikte seg i henhold til denne avtalen.

- Gjennom disse tiltakene får vi en god økonomisk ordning for den enkelte reineier, samtidig som det gir den enkelte mulighet til å bidra slik at reintallet tilpasses beitegrunnlaget, sier landbruksminister Lars Sponheim (V). Han understreker at det er nødvendig et felles løft fra myndighetene og næringen, sier Sponheim.