Historisk arkiv

Økning til kulturminnene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kulturminnefondet får en økning på 200 mill. kroner og er nå oppe i 1 milliard kroner. Miljøvernministeren styrker også bevilgningen til verdiskapingsprogrammet. Budsjettet for 2007 blir på om lag 550 mill kroner.

Pressemelding

Dato: 06.10.06

Statsbudsjettet 2007:

Økning til kulturminnene

Kulturminnefondet får en økning på 200 mill. kroner og er nå oppe i 1 milliard kroner. Miljøvernministeren styrker også bevilgningen til verdiskapingsprogrammet. Budsjettet for 2007 blir på om lag 550 mill kroner.

Kulturminnefondet styrkes med 200 millioner kroner. Foto: MD.I 2007 vil avkastningen av kapitalen til Kulturminnefondet utgjøre om lag 35 mill. kroner. Dette blir brukt til tilskudd til verneverdige og fredete kulturminner. Økt fondskapital i 2007 vil gi en økt avkastning med rundt 7,5 mill. kroner i 2008.
Kulturminnefondet styrkes med 200
millioner kroner. Foto: MD.

Siden fondet ble opprettet i 2004, har grunnkapitalen økt fra 200 millioner til 1 mrd. kroner.

- Kulturminnefondet er et viktig supplement til bevilgningene til kulturminner som blir gitt over statsbudsjettet. Gjennom tildelingene fra fondet skapes engasjement, interesse og større kunnskap om kulturarven, og kulturminner og kulturmiljøer blir tatt i bruk som ressurser bl.a. i næringsvirksomhet, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Bevilgningene til verdiskapingsprogrammet over Miljøverndepartementets budsjett økes til 9 mill. kroner, i tillegg til de 9 mill. kroner som er øremerket fra avkastning fra Norsk kulturminnefondet. Programmet vil ha en ramme på 18 mill. kroner i 2007. Verdiskapingsprogrammet er en av hovedsatsingene innenfor kulturminnepolitikken. 3 pilotprosjekter ble valgt ut til å være med i verdiskapingsprogrammet i mars 2006. Ytterligere 7 prosjekter velges ut i oktober 2006. Kulturminnefondet har blitt en viktig aktør innenfor verdiskapingsprogrammet og vil være med å finansiere de nye pilotprosjektene som velges ut i oktober 2006.

- Verdiskapingsprogrammet utvides nå vesentlig, og jeg har store forventninger til at dette vil gi lokalsamfunn drahjelp slik at kulturminner i større grad kan bli satt i stand og tatt i bruk som ressurser og gi grunnlag for ny kunnskap, opplevelser og bidra til økt verdiskaping, sier miljøvernminister Bjørnøy.

Regjeringen styrker tilskuddsposten for vern og sikring av fredete og verneverdige kulturminner og kulturmiljøer med 5 mill. kroner til 150 mill. kroner. Private eiere vil få dekket en større del av merutgifter ved antikvarisk sikring og istandsetting av sine fredete eiendommer. Private eiere vil også få dekket en større del av utgiftene til arkeologiske undersøkelser i forbindelse med mindre, private tiltak.

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Ann Elin Bratset, 22245800

Les mer om statsbudsjettet 2007.