Historisk arkiv

- Trapper opp kampen mot lakseparasitten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil ta vare på den norske villaksstammen og øker bevilgningene til kampen mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris med 4 mill. kroner. - Lakseparasitten skal bekjempes, sier miljøvernminister Børge Brende. (08.10.03)

Pressemelding – Statsbudsjettet 2004

Dato: 08.10.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Trapper opp kampen mot lakseparasitten

Lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Foto: Tor Atle Mo Regjeringen vil ta vare på den norske villaksstammen og øker bevilgningene til kampen mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris med 4 mill. kroner.

- Lakseparasitten skal bekjempes, sier miljøvernminister Børge Brende.

De siste to årene har regjeringen mer enn doblet bevilgningene til kampen mot lakseparasitten Gyrodactylus salaris (gyro). Innsatsen har ført til at parasitten nå er utryddet i 17 av 42 vassdrag.

- Dette viser at det nytter. Men vi gir oss ikke ennå, innsatsen skal ytterligere styrkes neste år, sier miljøvernminister Børge Brende.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene med 4 mill. kroner, fra 16 mill. kroner til 20 mill. kroner neste år. Sammen med de tiltaksplanene som blir gjennomført mot rømninger og lakselus i havbruksnæringen, vil en helhetlig fremtidig nedkjemping av parasitten medvirke til å verne de norske bestandene av villaks mot utrydding og død.

- Nasjonale laksevassdrag som er infiserte skal ha særlig prioritet, sier miljøvernminister Børge Brende.

Bevilgning til tiltak mot lakseparasitten gyrodactylus salaris i perioden 1997-2004:

Grafisk framstilling

Truslene mot den norske villaksen og det biologiske mangfoldet gjør at regjeringen har satt av midler til bevaringstiltak, forskning og overvåking av bestanden. Ordningen med nasjonale laksevassdrag og laksefjorder er på plass og vil bli ferdigstilt i 2004/2005.

Gyro i norske vassdrag fører til årlige samfunnsøkonomiske tap på 200- 250 mill. kroner, og har hittil kostet det norske samfunnet mellom 3 og 4 mrd. kroner.

- Derfor er det svært viktig å bli kvitt parasitten, sier miljøvernministeren.

Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Torkel Ramberg 22 24 58 02
Avdelingsdirektør Steinar Hermansen 22 24 58 86