Historisk arkiv

- Styrker vernet av kulturminner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen foreslår å øke tilsagnsfullmakten på kulturminneområdet med 10 mill. kroner. I tillegg fordobles avkastningene fra det nyopprettede Kulturminnefondet, fra 6,5 mill. kroner til 13 mill. kroner. - Vi fortsetter satsingen for å hindre tap av kulturminner, sier miljøvernminister Børge Brende. (08.10.03)

Pressemelding – statsbudsjettet 2004

Dato: 08.10.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Styrker vernet av kulturminner

Røros. Foto: Arve Kjersheim, NIKURegjeringen foreslår å øke tilsagnsfullmakten på kulturminneområdet med 10 mill. kroner. I tillegg fordobles avkastningene fra det nyopprettede Kulturminnefondet, fra 6,5 mill. kroner til 13 mill. kroner.


- Vi fortsetter satsingen for å hindre tap av kulturminner, sier miljøvernminister Børge Brende.

- Midlene fra Kulturminnefondet skal utløse midler til kulturvern, sier miljøvernminister Børge Brende. Regjeringen legger til grunn at kulturminner og kulturminnevern ofte kan være utgangspunkt for økt verdiskapning, og ønsker derfor å legge til rette for økt samarbeid med næringsliv og privatpersoner.

- Kulturminnefondet er en viktig medspiller i dette arbeidet, og nå øker fondets avkastning, sier miljøvernminister Børge Brende.

Nasjonalt viktige kulturminner blir prioritert i forslaget til statsbudsjett. Stavkirkene, middelalderbygninger og verdensarvområdene skal sikres tilstrekkelige midler. Regjeringen vil også følge opp de nye nominasjonene til UNESCOs liste over verdensarvområder.

- Regjeringen vil medvirke til å sikre kulturminneverdiene som er knyttet til kystkulturen, både fartøy og anlegg på land, sier miljøvernminister Børge Brende.

Særskilte satsinger i 2004 er 7,5 mill. kroner ekstra til de norske verdensarvområdene som står på UNESCOs liste. Røros får 5,5 mill. kroner ekstra neste år, og til Bryggen i Bergen foreslås det en bevilgningsøkning på 2 mill. kroner. Bevilgningene til besøksenteret ved Borgund stavkirke og Kaupangprosjektet foreslås økt med 1 mill. kroner hver.

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Ann Elin Bratset 22 24 58 00