Historisk arkiv

Modernisering av nikkelverket i Petsjenga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge bidrar med en bevilgning på 171,2 millioner kroner i 2002 til moderniseringen av nikkelverket i Petsjenga i Russland. (11.10.01)

Pressemelding

Dato: 11.10.01

Norge bidrar sterkt til modernisering av nikkelverket i Petsjenga

Norge bidrar med en bevilgning på 171,2 millioner kroner i 2002 til moderniseringen av nikkelverket i Petsjenga i Russland. I en regjeringsavtale mellom Norge og Russland om modernisering av nikkelverket som ble undertegnet i juni 2001, er det satt av inntil 270 mill. kroner til prosjektet.

- Det er veldig viktig for både miljøet og befolkningen i nord at vi får redusert luftforurensningene fra Petsjenga Nikel. Derfor er det riktig av Norge å gå inn med betydelige midler, sier miljøvernminister Siri Bjerke

Prosjektet vil gi en reduksjon i utslipp av svoveldioksid og støv med tungmetaller til luft med minst 90 prosent. Utslippene vil da ikke overskride det naturen kan tåle. Dette vil over tid føre til en klar bedring av miljøtilstanden på Kola og i Finnmark, og det vil også ha positiv betydning for helsetilstanden for befolkningen i grenseområdene.

Moderniseringstiltaket i Petsjenga er basert på russisk utviklet miljøvernteknologi og kan bli et modellprosjekt for tilsvarende industrivirksomhet i Russland.

Norge bidrar med ca 1/3 av de samlede investeringer på vel 91 millioner USD til moderniseringen av smelteverket og svovelsyrefabrikken. Sverige gir 3 millioner USD i støtte, mens Norilsk Nikel sin andel på ca. 2/3 fordeles likt mellom lån og egenkapital. Parallelt med dette investerer Norilsk Nikel store beløp, blant annet i gruvedriften, som vil sikre at virksomheten fortsetter i årene fremover.

Det har vært et krav for å utløse det norske tilskuddet at en oppnår reduksjon av utslipp av svovel og tungmetaller på minst 90 prosent. I avtalene med Norilsk Nikel legges det derfor opp til omfattende krav til teknisk kontroll og verifikasjon samt overvåkning av luftkvalitet og måling av naturtilstand. Årlige utslipp av svoveldioksyd skal etter planen reduseres fra dagens 150.000 tonn til 20.000 tonn i løpet av 2005 og til 12000 tonn i løpet av 2006. Utslipp av støv med tungmetaller skal ned fra dagens 6000 tonn per år til 300 tonn i løpet av 2006. De fleste investeringen foretas i de første årene og overgangen til ny teknologi skal skje gradvis over flere år.

Kontakt

Avd.dir. Magne Røed, tlf 22 24 59 97