Historisk arkiv

Fortsatt sterk satsing på nasjonalparker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil øke tilsagnsfullmakten knyttet til nasjonalparkplanen med 10,8 millioner kroner til totalt 69 millioner kroner. Dermed får vi 10 nye verneområder i Norge. - Vern er et viktig virkemiddel for å stanse tapet av biologisk mangfold i Norge, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide. (06.10.04)

Pressemelding

Dato: 06.10.04

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

- Fortsatt sterk satsing på nasjonalparker

Junkerdal Nasjonalpark. Foto: MDRegjeringen vil øke tilsagnsfullmakten knyttet til nasjonalparkplanen med 10,8 millioner kroner til totalt 69 millioner kroner. Dermed får vi 10 nye verneområder i Norge. - Vern er et viktig virkemiddel for å stanse tapet av biologisk mangfold i Norge,sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Miljøvernminister Knut Arild Hareide får en orientering om det biologisk mangfoldet i Junkerdal Nasjonalpark av en lokal kjentmann. Foto: MD

På drøyt to år har Samarbeidsregjeringen økt vernearealet i Norge med nesten 50 prosent. Ikke noen gang tidligere er det vernet så mye natur på så kort tid i Norge.

-Nesten 11 millioner kroner mer til vernearbeidet gir oss muligheten til å holde dette tempoet oppe, sier Hareide

I 2005 legges det opp til vern av følgende områder: Varangerhalvøya, Reinheimen, Øvre Dividal (utviding av eksisterende nasjonalpark), Naustdal/Gjengedal, Folgefonna, Hallingskarvet, Sørdalen/Isdalen, Visten/Lomsdal, Hyllingsdalen og Sylane.

- Prosessen med vernearbeidet vil fortsatt foregå i nært samarbeid med berørte parter i lokalsamfunnet, understreker miljøvernministeren.

Bevilgninger og tilsagn til nasjonalparker 1999-2005

grafisk framstilling

Regjeringen vil også styrke arbeidet med skjøtsel og forvaltning av verneområdene for bedre å kunne ta vare på det biologiske mangfoldet. I budsjettet for 2005 øker midlene til tiltak innen naturvern-, kulturlandskap- og friluftsområder med 4,5 millioner, med fokus på skjøtsel og forvaltning.

Totalt er nå cirka 36.500 km 2,> eller 11,3 prosent, av våre arealer på fastlandet vernet etter naturvernloven. Målet er at cirka 14 prosent av Norges areal (utenom Svalbard) skal vernes for fremtiden.

Kontaktperson: Seniorrådgiver Stein Kollungstad, 22 24 58 83

Mer om statsbudsjettet 2005