Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2002: Sjøsikkerhet, nærskipsfart og fergerederier prioriteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 69/01
Dato: 11.10.2001
Kontaktperson: Statssekretær Britt Schultz, telefon 22 24 01 04
Statssekretær Tore O. Sandvik, telefon 22 24 01 02

Statsbudsjettet 2002

Sjøsikkerhet, nærskipsfart og fergerederier prioriteres

Regjeringen la i juni i år frem en handlingsplan for økt sikkerhet og beredskap langs kysten. Planen omfatter bl.a. tiltak som hører under Nærings- og handelsdepartementet, Miljøverndepartementet og Fiskeridepartementet.

Det er foreslått 70 millioner kroner til sjøsikkerhetstiltak. Tiltakene som skal iverksettes fra 2002 omfatter bl. a. skjerpede sikkerhetskrav for drift av skip, styrket trafikkontroll langs hele norskekysten, spesialmerking av hurtigbåtleder og forsering av arbeidet med elektroniske sjøkart. Planen følger opp Sleipner-kommisjonens anbefalinger på alle vesentlige punkter. For øvrig har Regjeringen allerede bevilget midler til reising av minnesmerke over de omkomne etter Sleipner-ulykken.

Regjeringen har besluttet at fergerederiene som går i utenriksfart skal få refundert et beløp tilsvarende inntektsskatt, trygdeavgift og arbeidsgiveravgift. Det foreslås

120 millioner kroner til ordningen som får virkning fra 1. juli 2002. Refusjon skal gis til besetningene på skip registrert i Norsk Ordinært Skipsregister som går i utenriksfart. Ordningen vil gjelde for sjømenn som er skattepliktige til Norge, uavhengig av bosted, og som har krav på sjømannsfradrag.

For å styrke nærskipsfarten er kystflåten (NOR-flåten) lagt inn under SNDs ordninger og virkemidler. EU arbeider med en rekke tiltak for å flytte mer transport over fra land til sjø. En interdepartemental gruppe, under ledelse av Fiskeridepartementet, vurderer den nasjonale havnestrukturen. Nærings- og handelsdepartementet ser det som viktig med tiltak som fører til mer transport på sjøen og en politikk som støtter opp om dette.