Historisk arkiv

Bedre konkurranseevne for norsk skipsfart

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 60/04
Dato: 6. oktober 2004
Kontaktperson: Informasjonssjef Øistein Øisjøfoss, mobil 915 78 492

Næringsminister Børge Brende:

Bedre konkurranseevne for norsk skipsfart

For å gjøre norsk skipsfart mer konkurransedyktig foreslår Regjeringen lettelser i rederibeskatningen. Et nytt utvalg skal se nærmere på den norske rederiskatteordningen.

– Det er få næringer som er så globalisert og internasjonalt konkurranseutsatt som skipsfarten. Derfor foreslår Regjeringen skattelettelser og andre forbedringer som vil styrke konkurranseevnen til norsk skipsfart, sier nærings- og handelsminister Børge Brende.

I Skipsfartsmeldingen varslet Regjeringen at satsene for tonnasjeavgiften skulle reduseres til europeisk nivå. I budsjettforslaget for 2005 foreslår Regjeringen å redusere satsene til et nivå som tilsvarer gjennomsnittet i Danmark, Nederland og Storbritannia.

Regjeringen foreslår også en rekke andre forbedringer av systemet:

  • Terskelen for beregning av inntektstillegg som følge av høy egenkapital heves fra 50 til 70 prosent av totalkapitalen.
  • Beskatning av valutagevinster endres ved at en andel av valutagevinster og valutatap på fordringer og gjeld i utenlandsk valuta tilsvarende forholdet mellom realkapital og totalkapital fritas for beskatning.
  • Oppmyking av reglene om fristberegning ved oppretting av brudd på vilkårene for selskap i rederiskatteordningen.
– Samlet vil dette bidra til å gjøre rederibeskatningen mer konkurransedyktig og attraktiv, sier Børge Brende og fortsetter: De konkrete endringene må også sees i sammenheng med de generelle skattelettelser Regjeringen foreslår i budsjettet – ikke minst konkrete lettelser i formuesskatten. Dette er starten på et arbeid som skal resultere i en halvering av formuesskatten innen 2007.

Det skal også oppnevnes et utvalg med eksperter fra relevante fagmiljøer for å gjennomgå den norske rederiskatteordningen.

For å sikre sysselsettingen av norske sjøfolk foreslår Regjeringen å videreføre gjeldende støtteordninger i 2005 med en bevilgning på 1 060 millioner kroner. Bevilgningen økes med 40 millioner kroner, som skal kompensere for at det særskilte skattefritaket på hyretillegg til sjøfolk faller bort.

Regjeringen varsler i statsbudsjettet at den vil gjennomgå gebyrene for skip registrert i NOR og NIS med sikte på at de skal gjenspeile Sjøfartsdirektoratets faktiske kostnader med kontrollen av de ulike typer skip.