Historisk arkiv

Innfører byggelånsgaranti for skipsbyggingsindustrien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 61/04
Dato: 6. oktober 2004
Kontaktperson: Informasjonssjef Øistein Øisjøfoss, mobil 915 78 492

Innfører byggelånsgaranti for skipsbyggingsindustrien

Regjeringen vil bedre situasjonen for norske skipsverft, og foreslår i statsbudsjettet for 2005 å innføre en egen byggelånsgarantiordning for skipsbyggingsindustrien med en ramme på 2,5 milliarder kroner.

– Norske skipsverft er blant de fremste i verden til å fremme innovasjon innen bransjen, og har spesialisert seg på bygging av avanserte spesialskip. Det er viktig å bevare og videreutvikle den kompetansen som norske skipsverft besitter, sier nærings- og handelsminister Børge Brende.

Samtidig er dette et forhold som fører til at skip som bygges ved norske verft stadig blir mer kompliserte og kostbare.

– Det er viktig å bidra til at norske verft klarer å skaffe til veie tilstrekkelig finansiering ved inngåelse av nye kontrakter. Gjennom en statlig garantiordning vil norske verft kunne tilby bedre kommersielle finansieringsløsninger, sier Børge Brende.

En vanlig fremgangsmåte i skipsbyggingsindustrien er at kjøper betaler inn rundt 20 prosent av kjøpesummen ved byggestart. Av det resterende beløpet må rundt halvparten byggelånfinansieres. Det er her Regjeringen vil at staten skal garantere for inntil 50 prosent av det enkelte lån eller dellån på proratabasis med en finansinstitusjon.

I statsbudsjettet for 2005 foreslår Regjeringen at rammen for garantiordningen settes til 2,5 milliarder kroner. Rammen tar utgangspunkt i en årlig omsetning på om lag 10-12 milliarder kroner. Ordningen forutsettes å gå i balanse på lang sikt og skal administreres av Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK).