Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2002: Styrking av forskning, nyskaping og IT

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 68/01
Dato: 11.10.2001
Kontaktperson: Statssekretær Britt Schultz, telefon 22 24 01 04
Statssekretær Tore O. Sandvik, telefon 22 24 01 02

Statsbudsjettet 2002:

Styrking av forskning, nyskaping og IT

Hovedmålet for Regjeringens næringspolitikk er å stimulere til omstilling, innovasjon og nyskaping som grunnlag for å sikre et lønnsomt og konkurransedyktig næringsliv med evne til å konkurrere internasjonalt.

Derfor prioriterer Regjeringen tiltak innen forskning, nyskaping, næringsutvikling, IKT, entreprenørskap og statlig eierskap. Det nye statlige investeringsselskapet er nå etablert.

I tillegg prioriteres økt sikkerhet til sjøs, bl. a. som en følge av Sleipner- ulykken, og det foreslås konkrete tiltak for å sikre likeverdige konkurransevilkår for fergerederiene som seiler i internasjonal trafikk.

Regjeringen foreslår både omdisponeringer og økte bevilgninger for å fremme nyskaping. Tilskuddsordningen som skal stimulere til økt forskningsinnsats i næringslivet – FUNN – ordningen, foreslås erstattet med en ny ordning basert på skattefritak for bedriftene. Dette er i tråd med flertallsinnstillingen i Hervikutvalget og Stortingets forutsetninger ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i vår.

Det foreslås økte bevilgninger til næringsrettet forskning gjennom Norges Forskningsråd bl. a. innen følgende områder:

  • hovedbevilgningen til Norges Forskningsråd økes fra 922,5 til 939 millioner kroner
  • marin- og bioteknologiforskning, økes til nærmere 70 millioner kroner
  • forskning på satellittkommunikasjon gjennom Norsk Romsenter
    økes fra 246,7 til 259,1 millioner kroner
  • forsknings- og utviklingskontrakter økes fra 151 til 165 millioner kroner
  • internasjonalt forskningssamarbeid gjennom EUs rammeprogram for forskning økes fra 500,3 til 557,9 millioner kroner.

IT og utbygging av elektronisk infrastruktur er et sentralt satsingsområde for Regjeringen. Budsjettmidlene til bredbånds- og innholdsutvikling er styrket med til sammen 100 millioner kroner i tillegg til at en rekke IT-initiativ i budsjettet føres videre.

Over Forskningsrådets budsjett videreføres 152 millioner kroner til IT-forskning. Tilskuddsordningen for høyhastighetskommunikasjon (HØYKOM- programmet) koordineres med andre programmer og det foreslås en økning fra 38,5 til 53,5 millioner kroner, herunder minst 7,5 millioner kroner til bredbåndsutbygging i Finmark. Som en oppfølging av bl. a. sårbarthetsutvalgets innstilling foreslås 4,5 millioner kroner til å opprette et prosjekt som skal arbeide med IT-sikkerhet (Senter for informasjonssikring). E-handelsprosjektene VeRDI og BIT videreføres innenfor SNDs rammer på minst samme nivå som tidligere.

Bevilgningen til reiselivstiltak foreslås økt ved at Norges Turistråd tilføres 15 millioner. Sammen med en betydelig egenfinansiering fra reiselivsnæringen skal tilskuddet benyttes til internasjonal merkevarebygging av Norge som reisemål. Dette er et ledd i den 5- årige opptrappingsplanen som ble lansert i Reiselivsmeldingen og vedtatt av Stortinget 13 juni 2001.

Regjeringen vil stimulere til økt bruk av design, slik at kunnskap om og bruk av næringsrettet design skal resultere i økt konkurransekraft for norsk næringsliv. Derfor er følgende tiltak foreslått i statsbudsjettet for 2002: Midler til et eget designprogram under SNDs budsjett. Økning av Norsk Designråds budsjett på 3 millioner kroner.

For å stimulere til å utvikle det verdiskapingspotensialet som ligger i et tettere samarbeid mellom kulturliv og næringsliv går Regjeringen inn for å støtte ulike tiltak med til sammen 6 millioner kroner under Nærings- og handelsdepartementet og Kulturdepartementet.

Regjeringen foreslår å øke rammene til Norges geologiske undersøkelse (NGU) med nesten 9 mill kr til 139,5 mill kr. Regjeringen legger opp til å styrke innsatsen på kartlegging av mineralforekomster og videreføre satsingen på å overføre data til digital form i NGUs databaser og de fylkesvise arealinformasjonssystemene.

Strukturen i SNDs budsjett for utadrettet virksomhet er endret for å oppnå mer fleksibilitet til å utnytte virkemidlene. Samlet foreslås en økning for disse virksomhetene fra 246 til 289 millioner kroner. Det foreslås økt tilskudd både til programvirksomheten (nye programmer for design og innholdsindustri og økning av BIT- programmet) og til en ny landsdekkende innovasjonsordning. For å styrke nærskipsfarten er kystflåten (NOR-flåten) er lagt inn under SNDs ordninger og virkemidler.

Som ledd i en større satsing på sjøsikkerhet er det foreslått en bevilgning til ulike tiltak på til sammen 70 millioner kroner under Nærings- og handelsdepartementet, Fiskeridepartementet og Miljøverndepartementet. Tiltakene som skal iverksettes fra 2002 omfatter bl. a. skjerpede sikkerhetskrav for drift av skip, styrket trafikkontroll langs hele norskekysten, spesialmerking av hurtigbåtleder og forsering av arbeidet med elektroniske sjøkart. Planen følger opp Sleipner-kommisjonens anbefalinger på alle vesentlige punkter.

Regjeringen har besluttet at fergerederiene som går i utenriksfart, gjennom en egen ordning, skal få refundert et beløp tilsvarende inntektsskatt, trygdeavgift og arbeidsgiveravgift. Det foreslås 120 millioner kroner til ordningen som får virkning fra 1. juli 2002. Refusjon skal gis både til den maritime besetningen og passasjerbetjeningen på skip som går i utenriksfart og som er registrert i Norsk Ordinært Skipsregister.

Det er ikke foreslått noen ny bevilgning til kontraktsregulert verftsstøtte eller annen støtte til denne næringen for 2002. Utviklingen i EU følges nøye og dersom det viser seg at EU gjeninnfører en slik støtte vil Regjeringen vurdere å forslå tiltak som sikrer likeartede vilkår mellom norsk verftsindustri og de viktigste konkurrentlandene. Den foreslåtte bevilgningen på 1,5 milliarder kroner gjelder inngåtte kontrakter i 2000.