Historisk arkiv

Regjeringen øker bevilgningene til forskning og utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 75/06
Dato: 6. oktober 2006
Kontaktperson:
Ingrid Braate Prillard, tel. 22 24 01 28
Arvid Samland, tel. 22 24 65 60

Statsbudsjettet 2007:

Regjeringen øker bevilgningene til forskning og utvikling

I statsbudsjettet varsler regjeringen en betydelig vekst i forskningsinnsatsen. Det er lagt opp til en samlet økning på 876 millioner kroner til ca 16,3 milliarder kroner. En stor del av dette er forskning som legger til rette for framtidig verdiskaping. Bare på Nærings- og handelsdepartementets område foreslås det en økning på 215 millioner kroner, inklusive virkemidler finansiert over Fondet for forskning og nyskaping. Denne økte satsingen vil rettes mot romvirksomhet, FoU-kontrakter i Innovasjon Norge, brukerstyrt forskning og oppstart av et nytt forskningsprogram Gassmaks.

- Vi følger opp Soria Moria-erklæringen og satser målrettet på forskning innenfor næringer der Norge har fortrinn og stort verdiskapingspotensial, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Tilskuddet til Norges forskningsråd fra Nærings- og handelsdepartementet blir på 1 081 millioner kroner. Tilskuddet til brukerstyrt forskning øker slik at det blir mulig å gjennomføre mange gode prosjekter som i dag ikke har finansiering. Regjeringen satser 26 millioner kroner på oppstart av et program for økt innenlands bruk av gass under navnet Gassmaks.

Regjeringen satser på deltakelse i den europeiske romfartsorganisasjonen ESA sine romfartsprogrammer. Bevilgningen til romvirksomhet foreslås økt med 158,6 millioner kroner i forhold til saldert budsjett for 2006.

Støtten til offentlige FoU-kontrakter gjennom Innovasjon Norge videreføres på et høyt nivå. Satsingen bidrar til å stimulere innovasjonsprosjekter med høyt teknologiinnhold innenfor prioriterte områder i næringslivet og offentlig sektor. Ordningen er særlig viktig for prosjekter innenfor helsesektoren.