Historisk arkiv

Satsing på næringsutvikling, forskning og romvirksomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 83/06
Dato: 6. oktober 2006
Kontaktperson:
Ingrid Braate Prillard, tel. 22 24 01 28
Arvid Samland, tel. 22 24 65 60

Statsbudsjettet 2007:

Satsing på næringsutvikling, forskning og romvirksomhet

Nordområdene er regjeringens viktigste strategiske satsingsområde. På Nærings- og handelsdepartementets budsjett prioriteres næringsutvikling, forskning og romvirksomhet. Målet er å tilrettelegge for enda mer framtidsrettet næringsvirksomhet i de nordlige fylkene.

Aktivitetene til Innovasjon Norge og SIVA har stor betydning for næringsutviklingen i Nord-Norge. SIVA skal i 2007 bygge opp sin virksomhet i Murmansk og Arkhangelsk for å fremme norsk-russisk næringssamarbeid. Innovasjon Norge skal forvalte to nye såkornfond - et i Bodø og et i Tromsø. Hvert fond blir på 255,4 millioner kroner i statlig og privat kapital. Til sammen blir fondene på 510,8 millioner kroner, der staten deltar med 350 millioner kroner i ansvarlig lån og tapsfond på 87,5 millioner kroner.

- Dette vil lette etableringen av kunnskapsbedrifter i de tre nordligste fylkene. Gjennom fondene vil kunnskapsbedrifter med stort vekstpotensial få tilført både egenkapital og kompetanse, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Regjeringen vil starte et nytt forskningsprogram for industriell utnyttelse av gass (Gassmaks) med en ramme på 26 millioner kroner i 2007. Et annet nytt forskningsprogram (Virkemidler for regional innovasjon) vil til neste år øremerke ca. 10 millioner kroner til regionale samarbeidstiltak i nordområdene.

Regjeringens sterke satsing på romvirksomhet er viktig for nordområdene. Tjenester basert på romvirksomhet gjør oss bedre i stand til å overvåke miljøet, forsvare landets suverenitet, ta vare på fiskeressursene, styrke sikkerheten til sjøs og gi oss mer treffsikre værvarsler. Regjeringen foreslår blant annet at det bevilges 52 millioner kroner til radarsatellittbilder i nordområdene, til jordobservasjonsaktiviteter og til forskningsvirksomhet ved Andøya Rakettskytefelt.

- Romvirksomheten gir viktige kunnskapsbaserte arbeidsplasser i nord. Samtidig er rombaserte tjenester viktige for å takle de utfordringene vi har i nordområdene knyttet til det tøffe klimaet og det store arealet, sier Andersen.