Historisk arkiv

Norge og Storbritannia legger til rette for to nye prosjekter i Nordsjøen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Disse prosjektene er Boa som utgjør en del av Alvheimutbyggingen og Playfair. (08.10.04)

Pressemelding

Nr.: 117/04
Dato: 08.10.2004

Kontaktperson: Lars Nermoen, 22 24 61 07

Norge og Storbritannia legger til rette for to nye prosjekter i Nordsjøen

Norge og Storbritannia har kommet frem til løsninger som åpner for to nye prosjekter i Nordsjøen. Disse prosjektene er Boa som utgjør en del av Alvheimutbyggingen og Playfair.

Nordsjøen er en moden petroleumsprovins. Det er derfor viktig å stimulere til aktivitet og utnyttelse av eksisterende infrastruktur. I lys av dette ønsker myndigheten i Norge og Storbritannia å gjøre det enklere å utvikle nye prosjekter. En liten del av Boa og Playfair strekker seg over grenselinjen mellom de to landene. Tidligere har utbygging av slike strukturer forutsatt enighet om en rekke ulike forhold. Nå har imidlertid de to landene blitt enige om en forenklet fremgangsmåte for Boa og Playfair. Dette innebærer at prosjektene vil bli håndtert av myndighetene i det landet hvor størstedelen av ressursene ligger.

I en kommentar til denne milepælen i samarbeidet mellom Norge og Storbritannia uttaler olje- og energiminister Thorhild Widvey:

- Jeg håper at også andre felt kan dra nytte av de forenklingene vi har fått i stand for Boa og Playfair. Dette initiativet er et ledd i å fjerne barrierer som kan hindre at ressurser i nærheten av grenselinjen blir utviklet. Boa og Playfair er åpenbare eksempler på at samarbeid nytter. Derfor vil min britiske kollega og jeg videreføre dagens samarbeid med sikte på å realisere nye prosjekter langs grenselinjen.

I en kommentar fra London, sier den britiske Energiministeren Mike O'Brien:

- Det gleder meg at vi på en pragmatisk måte har bidratt til å fremme utbygging av to prosjekter som strekker seg over grenselinjen. Både Norge og Storbritannia har valgt en tilnærming som bidrar til at vi får mest mulig ut av verdiene i Nordsjøen.

-Boa og Playfair er resultater av et konstruktivt samarbeid mellom rettighetshavere og myndigheter i Norge og Storbritannia. Dette har man fått til med støtte fra dialogen i PILOT – Kon-Kraft som er industriens og myndighetens samarbeidsfora for å fremme aktivitet og investeringer i Nordsjøen."

Bakgrunnsinformasjon
Boa er et av tre funn som inngår i Alvheimutbyggingen. Operatøren for Alvheim er Marathon Petroleum. Playfair ligger i Nordsjøen, nord for grensefeltet Murchison. Playfair er operert av CNR International og er planlagt utviklet ved å bore en langtrekkende brønn fra Murchison-plattformen.

Playfair ligger hovedsakelig på britisk kontinentalsokkel, mens en mindre del av forekomsten strekker seg over på norsk sokkel. Boa ligger hovedsakelig på norsk kontinentalsokkel, mens en mindre del av forekomsten strekker seg over på britisk sokkel.

Tilsvarende grenseoverskridende prosjekter har tidligere vært gjenstand for individuelle avtaler mellom Norge og Storbritannia der man har søkt å komme til enighet om en rekke komplekse forhold i forkant av at et grensefelt settes i produksjon. Boa og Playfair er imidlertid små strukturer og skiller seg således fra tidligere grensefelt som Statfjord, Frigg og Murchison. I lys av dette har myndighetene i samråd med rettighetshaverne arbeidet med å finne pragmatiske løsninger for å fremme Boa og Playfair.

Felles for Boa og Playfair er at funnene er små og at de strekker seg over sokkelgrensen. Videre foreligger det konkrete planer om å utvikle begge funnene. Basert på disse planene vil det i all hovedsak bli produsert norske ressurser fra Boa og britiske ressurser fra Playfair. Når det gjelder Boa og Playfair har derfor de to landene blitt enige om at det landet som kontrollerer majoriteten av ressursene skal regulere virksomheten. Dette en er pragmatisk forenkling som bidrar til at eksisterende planer kan bli satt ut i live.

På grunn av den usikkerhet som knytter seg til Boa og Playfair, har man tatt høyde for at de forutsetningene som er utgangspunktet for de nevnte forenklingene, kan endre seg. Dersom dette blir en realitet er partene enige om å vurdere saken på nytt.

For nesten tre år siden tok Norge og Storbritannia i samråd med Pilot – Kon-Kraft et initiativ for å styrke samarbeidet mellom de to landene. Bakgrunnen for dette var blant annet at Storbritannia vil bli en netto importør av gass mens Norge vil ha en økende eksportkapasitet. Videre ble det satt fokus på å stimulere til økt aktivitet i området nær grenselinjen mellom de to land. Det er i landenes felles interesse å fremme prosjekter som ellers kanskje aldri hadde blitt realisert. Potensialet knyttet til aktivitet i grenseområdet mellom norsk og britisk kontinentalsokkel har tidligere blitt anslått til
2 milliarder dollar.

Se også pressemeldingen "Alvheimutbyggingen godkjent i dag"