Historisk arkiv

En ny milepæl nådd for norsk-britiske samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

- Sluttføringen av traktatfor­handlingene med britene er en milepæl i det bilaterale samarbeidet, sier Widvey om den norsk-britiske rammetraktaten om petroleumsvirksomhet på tvers av sokkelgrensen. (03.02.05)

Pressemelding

Nr.: 14/04
Dato: 03.02.05
Kontaktperson: Lars Nermoen, 22 24 61 07

En ny milepæl nådd for norsk-britisk samarbeid

Olje- og energiminister Thorhild Widvey og den britiske energiministeren Mike O'Brien møttes på Sanderstølen i dag for å markere sluttføringen av forhandlingene om en norsk-britisk rammetraktat om petroleumsvirksomhet på tvers av sokkelgrensen.

Rammetraktaten er et resultat av omfattende bilaterale samtaler. Undertegning vil finne sted i løpet av våren, og deretter vil traktaten være gjenstand for ratifikasjon av Stortinget og det britiske Parlamentet.

- Sluttføringen av traktatforhandlingene med britene er en milepæl i det bilaterale samarbeidet. Forhandlingene, som har pågått i vel to år, har gitt gode løsninger for myndighetenes behandling av prosjekter over sokkelgrensen, sa olje- og energiminister Thorhild Widvey i en kommetar.

- Vi har dermed lagt fundamentet for et langsiktig samarbeid til gjensidig nytte for begge land. Jeg er overbevist om at den nye rammetraktaten vil bidra til verdiskaping. Den legger forholdene til rette for en rasjonell behandling av fellesprosjekter og viser begge regjeringers vilje til å finne pragmatiske løsninger.

- Jeg oppfordrer nå industrien til å benytte det nye rammeverket som et springbrett for igangsetting av nye prosjekter, store som små.

Formålet med rammetraktaten har vært å skape mer forutsigbarhet for industrien og enklere prosedyrer for myndighetsbehandlingen. På denne måten legges forholdene bedre til rette for nye prosjekter og en bedre utnyttelse av de samlede petroleumsressursene i Nordsjøen. Traktaten skal dekke en rekke fremtidige prosjekter. Aktuelle prosjekter vil først og fremst være bygging og drift av rørledninger for eksport av norsk olje og gass til Storbritannia, felles utnyttelse av felt som krysser sokkelgrensen og felles bruk av infrastruktur.

Det første store prosjektet som vil dra nytte av traktaten er transporten av gass fra Ormen Lange-feltet utenfor Kristiansund gjennom en ny rørledning (Langeled) via Sleipnerfeltet til Storbritannia. Ormen Lange er det nest største gassfeltet som er funnet på norsk sokkel. Eksporten til Storbritannia vil dekke opp til 20 prosent av det britiske gassmarkedet. Feltet kommer i produksjon i 2007, mens rørledningen fra Sleipner vil være på plass i 2006 for transport av annen norsk gass det første året.

Traktaten innebærer en styrking av samarbeidet mellom de to lands myndigheter, oljeselskapene og leverandørindustrien. Den har allerede lagt forholdene til rette for utviklingen av to små oljefelt, Boa på norsk side og Playfair på britisk. To andre grensefelt, Blane og Enoch, vil følge etter. Det ble gjort klart at de to lands energiministre er enige om at prosjekter kan igangsettes uten å avvente den formelle behandlingen av traktaten.

Vedlegg (i pdf-format): Orientering om den bilaterale rammetraktaten

Den britiske versjonen av traktaten per 3. februar 2005 finner du her.